Un jurnalist francez ar fi dezavantajat în fața instanței, într-un caz de ultraj și revoltă

Se estimează că, în ultimii doi ani, 200 de jurnaliști au fost împiedicați de forțele de ordine să-și facă datoria de a raporta de la fața locului.

În timp ce reporterul Taha Bouhafs de la site-ul „Là-bas si j’y suis” trebuia să se prezinte săptămâna trecută în fața instanței pentru acuzațiile de ultraj și revoltă, avocatul său a depus o interogare de constituționalitate legată de ceea ce consideră a fi „încălcarea principiului egalității”. El reclamă faptul că, în fața legii, forțele de securitate ale poliției vor fi avantajate față de acuzat, potrivit publicației Libération.

Jurnalistul este acuzat că a insultat un agent al brigăzii anti-crimă în timp ce acoperea mediatic o demonstrație a unor muncitori fără documente legale, în Alfortville (departamentul Val-de-Marne), în 11 iunie 2019. În acest caz, se așteptau concluziile anchetei Inspectoratului General al Poliției Naționale (IGPN). Însă jurnalistul a depus și el o plângere împotriva polițistului pentru violență: el îl acuză că l-a lovit și l-a pus la pământ în timpul arestării sale. Bouhafs a prmit 10 zile de concediu, după ce s-a ales cu un umăr dislocat.

Acum, avocatul spune că, dacă poliția și cei implicați sunt teoretic egali în fața legii, de fapt ei sunt tratați diferit în instanță. Este vorba despre o încălcare a egalității care ar pune în pericol dreptul la un proces echitabil al victimelor violenței polițienești.

„Am avut norocul să am un videoclip cu scena, altfel aș fi fost lipsit de singura mea apărare”, a spus reporterul.

În fața intrării la tribunal, s-a organizat un miting de sprijin sub sloganul „Informarea nu este o crimă”.

„Aș dori să reamintesc tuturor celor care critică și împiedică munca lui Taha Bouhafs că activismul face parte din profesia noastră și că îl vom apăra”, a afirmat Emmanuel Vire, secretar general al Sindicatului Național al Jurnaliștilor din Franța.

Se estimează că, în ultimii doi ani, 200 de jurnaliști au fost împiedicați de forțele de ordine să-și facă datoria de a raporta de la fața locului.

Foto: Libération