Amenzi și somații de la CNA pentru Realitatea TV, Kanal D și Nașul TV

CNA a amendat postul Realitatea Plus cu 10.000 de lei.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Realitatea Plus cu 10.000 de lei pentru că, în emisiunea „100%” din 30 octombrie 2020, au fost încălcate prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual care precizează:

„Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”.

Potrivit site-ului News.ro, România TV a primit somație publică pentru emisiunea „Punctul culminant” din 9 decembrie 2020:

„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

Postul Kanal D a primit somaţie publică emisiunea „Teo show” din 10 decembrie 2020:

„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”.

Tot somaţie a primit Naşul TV, pentru emisiunea „Să vorbim despre tine”, din 12 noiembrie 2020, unde postul a încălcat următoarea prevedere:

„Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza interviuri şi declaraţii în care minorului îi sunt solicitate păreri referitoare la probleme intime de familie sau care îi depăşesc puterea de judecată”.

Potrivit site-ului Paginademedia.ro, Gabriela Cațilescu a moderat emisiunea „Să vorbim despre tine” și a lăsat în direct doi copii de nouă și zece ani. Aceștia au fost puși să vorbească la televizor despre pandemie. În cadrul emisiunii au fost invitați Radu Moraru (prin telefon) și Ovidiu Telegescu, sexolog și terapeu.