Scrisoare deschisă pentru europarlamentarii români despre proiectul de regulament care abordează conținutul online cu caracter terorist

ApTI consideră că textul final eșuează în a proteja în mod adecvat drepturile fundamentale.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) a publicat o scrisoare deschisă pentru europarlamentarii români din Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European, cu privire la proiectul de regulament care abordează conținutul online cu caracter terorist. ApTI consideră că textul final eșuează în a proteja în mod adecvat drepturile fundamentale. Din acest motiv, asociația îi îndeamnă pe europarlamentari să respingă adoptarea acordului provizoriu.

ApTI este îngrijorată în următoarele privințe:

  • Abilitatea “autorităților competente“ de a cenzura conținut online oriunde în UE în interval de maximum o oră.
  • Acest proiect  nu cere ca aceste “autorități competente” să fie autorități judiciare sau măcar administrative independente cu o minimă expertiză pe libertatea de exprimare.
  • Problema ordinelor transfrontaliere de îndepărtare a conținutului rămâne problematică în contextul principiilor de cooperare judiciară ale UE și a drepturilor procedurale ale cetățenilor.

„Textul permite autorităților naționale competente să emită ordine de îndepărtare de conținut în alt stat membru, cu foarte puțin control al autorităților judiciare din statul către care a fost emis ordinul. Asta înseamnă că un conținut care este considerat legal în țara în care a fost publicat poate fi înlăturat dacă alt stat membru îl consideră conținut cu caracter terorist”, explică ApTI.

De asemenea, asociația menționează că această legislație pur și simplu nu este necesară în momentul de față, cât timp primul raport despre implementarea Directivei UE privind terorismul nu a fost încă publicat de Comisia Europeană.