Legătura dintre avort și demografie, un nou subiect lansat de BOR în spațiul public
Patriarhul Daniel a lansat zilele acestea o temă care a trecut aproape neobservată în presa din România, dar care ar putea avea un impact semnificativ în contextul viitoarelor alegeri.
După eșecul Referendumului pentru familie de anul trecut în care BOR a investit multe resurse și destulă energie, Patriarhul Daniel face legătura dintre avort și demografie în mai multe feluri. Concret, acesta a precizat că: „dacă noi, poporul român, continuăm cu avorturile, câteva milioane până acum din 1960, vom pieri ca popor. Ne aflăm în declin demografic”.
Conexiunea dintre păcat și demografie sugerează că tema avortului ar putea deveni subiect politic, mai ales că sondajele recente arată că aproape jumătate dintre alegători sunt împotriva avorturilor. Gradul de intoleranță este îngrijorător în țara noastră. O cercetare internațională făcut în urmă cu câțiva ani arată că peste 50% dintre respondenții români cu vârsta de până la 29 de ani erau de părere că „avortul și homosexualitatea” nu sunt „niciodată justificate”.
Totodată, fundația Friedrich-Ebert-Stiftung a dat publicității noi date despre comportamentul tinerilor între 14 și 29 de ani, din care rezultă că 37% dintre aceștia consideră avortul total nejustificat. Această tendință este mai accentuată la tinerii religioși, indiferent de nivelul lor intelectual, potrivit acestei cercetări.
Ținând cont de precedentul istoric reprezentat de perioada 1966-1989, atunci când avortul era interzis prin vestitul Decret 770, iar circa 10.000 de femei au murit în urma unor avorturi provocate în clandestinitate, subiectul este unul sensibil. Totuși, educația sexuală lipsește din școli, pe fondul presiunilor Bisericii Ortodoxe Române și a grupurilor reunite sub sigla Coaliției pentru Familie. Astfel că la 30 de ani de la căderea comunismului, subiectul pare abandonat în mâinile Bisericii, gata să fie preluat, de aceiași politicieni care au făcut campanie pentru referendumul de modificare a definiției familiei din Constituție.
Legătura Bisericii cu Statul face parte din tradițiile politice autohtone. Și dacă avortul va avea în viitor un potențial electoral, partidele nu vor ezita să folosească Biserica pentru propagandă, mai ales că un astfel de aranjament are loc pe fondul unei realități care arată că 63% dintre români nu au încredere în politicienii care nu cred în Dumnezeu.
Articole asemănătoare
Meta a creat un supercomputer AI care să ajute la dezvoltarea metaverse-ului
Alina de la Microsoft, Carmen de la Amazon, Watson de la IBM… Iată ce e în spatele acestor nume
TikTok afirmă că a șters peste 20 de milioane de conturi fake de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas
Cazul Vrăjitoare.com – cum te PRĂDUIESC și te PROSTESC ”vrăjitoarele” internetului! EXCLUSIV
Spotify introduce măsuri de combatere a dezinformării pentru podcasturile care vorbesc despre Covid-19