Kosovo nu face suficient pentru a proteja jurnaliștii de violență. Numărul atacurilor, în creștere

Jurnaliștii din Kosovo sunt în pericol, fiind victime frecvente ale violenței, arată un raport întocmit de Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Documentul indică că autoritățile s-ar complace în situație, privind de pe margine cum numărul atacurilor continuă să crească din 2021.

Numai anul trecut au avut loc 29 de atacuri asupra lucrătorilor media, iar făptașii primesc pedepse mult prea ușoare pentru faptele comise. Dunja Mijatovic a amintit despre un atac al ministrului interimar al comerțului din Kosovo asupra unui jurnalist, un atac armat asupra mașinii unui reporter, dar și despre cazul unui jurnalist de investigație care a fost vizat de un grup de bărbați mascați, conform Business Insider.

Comisara a afirmat că jurnaliștii care relatează despre traficul de mediu sau poluarea au fost „împiedicați de rețelele criminale să relateze”. 

„Presa independentă și jurnaliștii de investigație suferă insulte și știri false, adesea din partea unor grupuri politice și religioase”, în timp ce „jurnaliștii vorbitori de limba sârbă sunt intimidați de către partidul de guvernământ din nordul Kosovo pentru că își desfășoară activitatea în mod independent”, a mai spus aceasta.

Autoritățile nu iau în serios atacurile

Raport întocmit subliniază că violențele asupra lucrătorilor media nu sunt „tratate cu un nivel suficient de seriozitate și că există o lipsă de coordonare între poliție, procuratură și instanțe”. 

Autorii sunt pedepsiți, în cele mai multe dintre cazuri, cu amenzi sau alte sancțiuni blânde. Oficialul european este de părere că autoritățile ar putea face mai mult pentru a preveni și descuraja astfel de fapte.

Mijatovic susține că sistemul de justiție sârb i-a protejat inclusiv pe autorii mai multor asasinate și dispariții comise între 1998 și 2005, ale căror victime au fost șapte jurnaliști sârbi și șase jurnaliști albanezi din Kosovo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *