Algoritmii și sistemul de moderare al TikTok, supuse monitorizării pentru detectarea unor manipulări din partea Chinei

TikTok se va afla sub supraveghere constantă din partea Oracle pentru a oferi asigurări autorităților americane că măsurile de moderare sunt în regulă și datele utilizatorilor nu ajung pe mâinile Chinei. Anunțul vine în urma mai multor îngrijorări că TikTok este încă pasibilă de influențe din partea Beijingului.

În 2019 au apărut primele semne care indicau că platforma de video-share pune în aplicare măsuri de moderare favorabile Chinei. The Guardian a relatat despre cum orice videoclip care făcea mențiuni despre Piața Tiananmen sau despre independența Tibetului erau cenzurate. De atunci, TikTok și-a schimbat politicile de moderare, însă scepticismului cu privire la siguranța datele utilizatorilor a rămas.

În luna iunie a acestui an, BuzzFeed a dezvăluit cum datele utilizatorilor din SUA au fost accesate de persoane din China, iar, la începutul lui august, a ieșit la iveală cum o instituție guvernamentală din China a dorit să-și facă un cont ascuns prin care să împrăștie propaganda Beijingului către audiența din Occident.

Influența Chinei asupra TikTok a tronat mereu deasupra platformei, lucru care a atras atenția autorităților din întreaga lume. Compania a încercat să scape de această etichetă și a promis că stocarea datelor din SUA și Europa vor fi făcute în servere construite în respectivele zone.

Conform Axios, TikTok și-a mutat întreaga rețea de date din SUA în serverele de cloud ale companiei americane Oracle. După scandalul iscat de articolul BuzzFeed, TikTok s-a angajat să demonstreze autorităților că metodele sale de moderare respectă normele în vigoare, iar datele utilizatorilor sunt protejate.

Oracle va avea drept de „verificarea și validarea regulată”, conform unui purtător de cuvânt care a vorbit cu Axios. Asta înseamnă că Oracle poate să examineze algoritmii și modelele de moderare a conținutului practicate de TikTok. Compania va audita modul în care algoritmul TikTok recomandă conținut pentru „a se asigura că rezultatele sunt în conformitate cu așteptările” și că aceste modele nu sunt manipulate. Auditul a început de săptămâna trecută.

E surprinzător să pui o altă companie să supravegheze și să țină locul autorităților, în teorie. O metodă foarte americană care face parte din înțelegerea pe care TikTok a făcut-o cu legiuitorii americani. Aducerea unei părți terțe care să verifice practicile companiei a fost un element important din acord. Oracle, pare, să fie compania în care autoritățile americane au încredere să verifice sistemul TikTok de moderare și de protecție a datelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *