Kârgâzstan lovește în libertatea presei: mai multor instituții media le-au fost închise conturile de social media
Presa liberă din Kârgâzstan a primit o puternică lovitură, după ce justiția a decis să înghețe conturile de social media ale mai multor agenții de media de factură democratică. Printre agențiile care au avut de suferit se numără și Radio Free Europe (Radio Europa Liberă).
Decizia a fost denunțată de către Sooronbai Jeenvekov, președintele Repunlicii Kârgâze, vineri, pe 13 decembrie, consecință a faptului că agențiile de presă în cauză au publicat materiale subversive, care ar fi avut puterea de a leza și submina autoritatea statului. Materialul publicat de către aceste agenții finanțate de Congresul SUA reprezenta o anchetă asupra corupției existente în sistemul vamal al Kârgâzstanului, care ar fi scos la iveală multe neajunsuri și acte ilicite săvârșite prin intermediul acestui sistem, informează Agerpres.ro, potrivit stiripesurse.ro.
Conform anchetei desfășurate de Radio Europa Liberă și Kloop, o agenție de informații locale, parteneră cu Radio Europa Liberă, fostul șef-adjunct al vămilor, Raimbek Matraimov, se face vinovat de luare de mită, în schimbul garantării trecerii libere produselor contrafăcute. Se estimează că suma de care a beneficiat acesta pentru a asigura acțiunile frauduloase ar ajunge la câteva sute de milioane de dolari.
Această anchetă, împreună cu tragica asasinare a unui om de afaceri care a mărturisit infracțiunile la care a luat parte alături de reprezentanți ai statului au dus la o manifestație în Bișkek, capitala Republicii Kârgâze, prin care oamenii cereau adoptarea unor măsuri eficiente împotriva corupției. Astfel de prosteste sunt însă uzuale în Kârgâzstan, manifestațiile violente de stradă ducând la înlăturarea a doi președinți, în 2005 și în 2010, mai arată sursa citată anterior.
Pe un fond politic atât de zbuciumat, probabil că președintele Sooronbai Jeenvekov a dispus înghețarea conturilor agențiilor de presă care au publicat ancheta din teama de a nu stârni noi proteste de amploare. S-a dorit înnăbușirea prematură a unei eventuale opoziții din partea cetățenilor, lovind astfel în libertatea presei, ceea ce reprezintă un gest nedemocratic ce neagă principiile de bază ale regimului republicii. În orice caz, vicisitudinea situației în care se află statul nu constituie un argument în favoarea justificării acestui act abuziv.
Articole asemănătoare
Mark Zuckerberg, acuzat că a stabilit un precedent prin refuzul de a îi taxa derapajele lui Trump
Trump ar fi făcut glume despre fierăstrăul folosit în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi
Nerespectarea măsurilor de distanțare socială ar avea legătură cu nivelul capacității cognitive
Twitter va avertiza utilizatorii cu privire la postările despre coronavirus ”potențial dăunătoare”
Concedierile din Big Tech continuă: Google a anunțat că demite peste 1000 de angajați