
Cinci atacuri asupra jurnaliștilor turci, în primele 15 zile ale lui 2021
2021 nu se anunță a fi un an mai bun pentru jurnaliștii din Turcia: violențele asupra acestora au avut loc chiar în primele zile ale noului an. Site-ul proiectului „Jurnalism pentru drepturi, drepturi pentru jurnaliști” a documentat atacurile care au avut loc asupra a cinci jurnaliști, atât înafara, cât și în timpul programului.
Coordonatorul publicației Vocea Anatoliei, İzzet Tınmaz, a fost bătut de doi oameni neidentificați în provincia Aksaray, cu câteva zile înainte de 10 ianuarie – dată la care turcii sărbătoresc ”Ziua Jurnaliștilor Muncitori”. Atacul ar fi fost premeditat, întrucât agresorii au oprit mașina în care se afla jurnalistul și unul dintre ei i-ar fi spus că este „enervat de jurnaliști. Tınmaz nu-și cunoștea agresorii.
Înafara programului se afla și Afşin Hatipoğlu, care este avocat, lider al unei mișcări ultra-conservatoare și moderator al unei emisiuni TV, atunci când a fost atacat. În noaptea de 14 ianuarie, mai multe persoane mascate l-au atacat în fața casei sale și l-au amenințat să aibă grijă ce spune.
„Am depus plângerile necesare, urmăresc procesul judiciar. Sunt curios de identitatea agresorilor care mi-au amintit că locuiesc în Turcia”, a spus acesta. Situația nu pare la fel de gravă și pentru ministrul de Interne, care susține că Hatipoğlu a fost atacat din motive personale.
Jurnaliștii Kıymet Sarıyıldız și Murat Uçkaç documentau cazul unei persoane arestate pentru trafic de droguri în provincia Aydın din Marea Egee din Turcia atunci când au fost atacați. Familia persoanei reținute, deranjată de prezența jurnaliștilor, a sărit să îi bată, chiar în fața tribunalului.
Pe 15 februarie, și Orhan Uğuroğlu, responsabilul din Ankara al ziarului Yeniçağ, a fost atacat. În timp ce acesta se urca în vehicul, a fost atacat de un grup de patru persoane și lovit cu bâte. Din fericire, jurnalistul a fost ușor rănit în braț, însă suspecții reținuți au fost eliberați de către judecător pe cauțiune.
Articole asemănătoare
Twitter a închis mii de conturi din China care răspândesc propagandă de stat privind abuzurile din Xinjiang
O publicație din Italia, despre mișcarea negaționistă din România: „Cunoscutul site rusesc «Sputnik» este principalul motor”
„Very nice!”. Kazahstanul a adoptat sloganul din filmul Borat într-o campanie de turism
Un jurnalist din Ecuador, rănit de o bombă deghizată în stick USB
8chan a fost închis temporar. Cum se numește acum forumul de extremă-dreapta