Cel mai mare show politic al Rusiei va avea loc curând. Kremlinul a anunțat când va sta Putin de vorbă cu jurnaliștii

Recent, agenția de stat a Rusiei a anunțat că un număr record de jurnaliști au primit acreditare pentru a participa la conferința de sfârșit de an a lui Putin.

Lista de jurnaliști, publicată pe site-ul oficial al administrației prezidențiale, conține aproape 1.900 de nume. Printre aceștia se numără și reprezentanți ai instituțiilor media federale, precum și ale unor publicații străine, notează stiripesurse.ro.

Încă din 2001, anul în care Vladimir Putin a ținut prima sa conferință de sfârșit de an, au fost prezenți în jur de 500 de ziariști. De atunci, numărul a continuat să crească, precum și timpul petrecut de liderul Rusiei în fața jurnaliștilor. Ultima conferință realizată de Kremlin a avut loc pe 20 decembrie și a durat 3 ore şi 43 de minute, mai arată sursa citată anterior.

Totuși, conferința de sfârșit de an a Kremlinului pare a fi un exercițiu de PR decât o încercare de informare reală a publicului. Într-o măsură, întâlnirea lui Putin cu jurnaliștii vrea să arate publicului de acasă, cât și comunității internaționale, că acuzațiile de limitare a libertății presei sunt nefondate. Totuși, comentatorii politici precum Tatiana Stanovaya spun că ”publicul nu este în stare să-l conteste din cauza formatului evenimentului și a compoziției corpului de presă și, în orice caz, Kremlinul vede conferința de presă de la sfârșitul anului mai degrabă ca o formă de terapie socială decât negocieri, deci este din ce în ce mai îndepărtată de politica reală”.

James Rodgers scria în decembrie 2018 pentru Forbes că evenimentul ”domnului Putin are loc într-o atmosferă de carnaval”. Și deși TASS susține că jurnaliștii sunt liberi să adreseze orice problemă își doresc, Kate de Pury, director de știri pentru Associated Press din Rusia și Comunitatea Statelor Independente, spune că ”e mai mult showbiz politic gestionat cu atenție decât o șansă de a-l pune în dificultate pe președinte”, conform Forbes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *