Jurnaliști Digi24, reținuți în Transnistria. Echipa a fost eliberată după câteva ore
O echipă formată din doi jurnaliști Digi24, un reporter și un cameraman, au fost reținuți în regiunea transnistreană. Aceștia au fost eliberați după câteva ore, la intervenția autorităților, după cum a povestit chiar jurnalistul Alexandru Rotaru în direct.
Conform acestuia, șase ore au stat în custodia așa-ziselor autorități din Transnistria, timp în care nu au putut lua legătura cu redacția pentru a le da informații despre situația lor. Totuși, jurnalistul a declarat că reprezentanții României la Chișinău s-au implicat în rezolvarea situației lor.
„Suntem în siguranță grație eforturilor făcute de MAE prin reprezentanța diplomatică de la Chișinău și a autorităților din Republica Moldova. După o serie de reportaje în orașul Tighina am mers spre așazisa capitală a regiunii separatiste, unde am realizat câteva intervenții în jurnalele Digi24, după care într-un punct oare care am fost înconjurați de un grup de oameni îmbrăcați în civil, care nu s-au prezentat mult prea amplu și care ne-au cerut într-o manieră insistentă să îi însoțim. Ne-au spus într-un final că sunt reprezentanții așanumitului minister de interne. Am fost nevoiți să îi urmăm. Am fost reținuți pentru o perioadă de aproximativ șase ore, acolo unde am fost chestionați de un fel de ofițeri care încercau să afle care sunt motivele pentru care ne aflăm acolo. Am mers la Tiraspol pentru a vorbi cu directorul singurului liceu cu predare în limba română. Am fost interogați într-o încăpere în care nu am avut acces la telefoanele mobile. După cele șase ore am primit permisiunea să părăsim regiunea transnistreană. Înțelegem acum că acest lucru s-a întâmplat grație eforturilor MAE și a structurilor din Republica Moldova. Din fericire, și trebuie să punctăm acest lucru, nu a fost aplicată nicio formă de violență fizică la adresa noastră. În urma discuțiilor în care am clarificat motivele pentru care ne aflam în regina transnistreană, am fost eliberați și am fost escortați către așa-numitul punct de trecere al frontierei din localitatea Varnița, unde am fost întâmpinați cu foarte mult profesionalism de către echipele poliției Republicii Moldova”, a afirmat jurnalistul.
MAE a transmis că a aflat despre dispariția celor doi marți seară, când redacția nu i-a mai putut contacta: „În seara zilei de 10 mai 2022, Ministerul Afacerilor Externe a fost informat cu privire la faptul că doi jurnalişti români, prezenţi în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, nu mai pot fi contactaţi de către redacţie, aceştia fiind – aşa cum s-a aflat ulterior – reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor „autorităţi” transnistrene. Ca urmare a dispoziţiei ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ambasada României la Chişinău a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe multiple canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, fiind obţinută, după doar câteva ore, eliberarea celor doi jurnalişti”, conform News.ro, citat de G4media.ro.
Ministerul de la București afirmă că Tiraspolul a interzis jurnaliștilor străini să intre în regiune, în contextul presupuselor atacuri din ultima perioadă. Autoritățile române solicită lucrătorilor media interesați să relateze din Transnistria să informeze MAE sau să evite regiunea.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro | Avertismentul EUROPOL: Vor apărea vaccinuri false împotriva COVID-19
Amnesty International își suspendă activitatea în India, după ce guvernul i-a înghețat conturile
Unei echipe de jurnaliști din Franța i s-a interzis accesul la taberele de refugiați
Un nou raport arată cât de predispuși sunt oamenii să verifice credibilitatea unei imagini de pe net
Peste două treimi dintre români ar vota un partid naționalist. Valorile tradiționale, peste cele moderne