UPDATE Al doilea comunicat al companiei de apă / Isterie în Capitală după fake news-ul despre apa contaminată de la robinet. ApaNova a dezmințit informațiile
UPDATE La scurt timp de la reacția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, ApaNova a revenit cu al doilea comunicat de presă. În cadrul acestuia, compania de apă a anunțat că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise, conform Digi24.
”În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră și anume responsabilitate față de client, Apa Nova București a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul și frecvența analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 și 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirmă și atestă calitatea și potabilitatea apei produsă și distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul București. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluțiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiții de siguranță a furnizării serviciului de apă potabilă”, se arată în comunicat, pe care îl puteți citi integral AICI.
___________________________________________________________
UPDATE Ministerul Sănătăţii a comunicat miercuri seară că distribuitorul de apă potabilă pentru București a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesara în condițiile în care în cursul zilei de 29 ianuarie 2019 s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeș, în urma topirii masive de zăpadă, conform Digi24.
„Ca urmare a acestui fapt, în cursul zilei de 30 ianuarie 2019 , au fost primite la Direcția de Sănătate Publica a Municipiului București (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală. În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din rețeaua de apa potabila în cele doua sectoare.
Rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul ca, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual și clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislația în vigoare„, a transmis Ministrul Sănătății.
Citiți declarația integrală AICI.
___________________________________________________________
Un mesaj devenit viral pe WhatsApp miercuri după-amiază, care are o aparență de credibilitate prin utilizarea unui link către site-ul companiei Apa Nova, îi avertizează pe bucureșteni că ”în urma unui incident chimic sau biologic” compania de apă ar fi fost nevoită să utilizeze o mare cantitate de clor și le cere cetățenilor să nu bea apă de la robinet și să nu gătească cu ea. Reprezentanții Apa Nova au dezmințit categoric informația că apa nu e potabilă, dar au admis că au adăugat clor suplimentar din cauză că apa din râurile Argeș și Dâmbovița a avut o calitate mai slabă din cauza ”deprecierii temporare a calității apei râurilor”.
Mesajul, a cărui origine este necunoscută deocamdată, a devenit viral mai ales pe grupurile de WhatsApp și Facebook ale părinților de copii de grădiniță și școală.
Conținutul mesajului: ”Apa Nova a informat ca, in urma unui incident (nu a mentionat de ce tip, chimic sau biologic) au fost nevoiti sa foloseasca cea mai mare cantitate de clor permisa de lege si m-a sfatuit SA NU DAM COPIILOR APA DE LA ROBINET si sa nu gatim cu ea in urmatoarele 48 de ore! „Avertizarea este valabila pentru tot Bucurestiul asa ca puteti sa ii informati si pe cei apropiati si pe cei mai putin apropiati.
https://www.apanovabucuresti.ro/en/news/informare-30-ianuarie-2019/”.
De remarcat că mesajul viral se termină cu un link către site-ul oficial al companiei de apă Apa Nova. Pagina care se deschide la acel link este însă goală, fără conținut, având doar logo-ul companiei.
Apa Nova a remis un comunicat în care arată că într-adevăr în ultimele zile mirosul de clor al apei din Sectorul 6 al Bucureștiului a fost mai pronunțat, dar respinge orice informație despre o presupusă calitate necorespunzătoare a apei. Motivul mirosului de clor? Din cauza creșterii debitelor râurilor Argeș și Dâmbovița, apa venită la stația de tratare Preciziei a trebuit să fie tratată cu mai mult clor, iar mirosul nu s-a disipat în totalitate din cauza apropierii stației de cartierele rezidențiale din Sectorul 6.
”Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală.
În plus, pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019.
Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi”, se arată în comunicatul Apa Nova
Articole asemănătoare
Val de reacții în mediul online după mitingul din Piața Victoriei
Facebook blochează Russia Today și Sputnik în UE
Google confirmă schimbarea algoritmului de stabilire a ranking-ului în căutări
Fake news generează panică în Sri Lanka, iar Facebook nu are nimic împotrivă
China vrea ca peste 200 de instituții media să răspândească propagandă despre cum a răspuns Beinjingul pandemiei