Iranienii se folosesc de VPN-uri pentru a evita restricțiile guvernului
Iran continuă să restricționeze internetul în încercarea de a opri protestele populației. Oamenii, însă, au început să se îndrepte spre VPN-uri pentru a ocoli blocajele impuse de guvern.
Iranienii se văd nevoiți să recurgă la a folosi VPN-uri pentru a accesa site-urile pe care regimul din Iran le restricționează. De la începutul protestelor, experții notează că cererea pentru aceste servicii a crescut fulminant.
„Cererea zilnică de servicii de rețele private virtuale (VPN) în Iran a crescut cu peste 3.000% față de perioada de dinaintea protestelor”, a declarat șeful echipei de cercetare a Top10VPN.com pentru Axios.
Pe lângă aceste date, o firmă care operează un VPN prin platforma Outline a Google, raportează –tot pentru Axios– că serviciul său a înregistrat „o creștere masivă a utilizării, de la 40.000 de utilizatori pe zi la aproape un milion în momentul de vârf și continuă să înregistreze o utilizare de zece ori mai mare decât cea obișnuită”.
De notat că VPN-urile pot accesa site-urile blocate de guvern, însă la rândul lor au nevoie de internet pentru a funcționa. În ultima săptămână, regimul de la Teheran a luat o serie de măsuri prin care nu doar anumite servicii (precum Instagram, WhatsApp sau Signal) au fost blocate, ci chiar accesul la internet.
Protestele au izbugnit după ce o tânără de 22 de ani a murit în custodia poliție. Mahsa Amini a fost arestată de autorități și apoi bătută pentru că ar fi încălcat codul vestimentar al femeilor. În urma decesului, oamenii au început să iese în stradă și au pornit un val de revolte care a cuprins capitala, Teheran, dar și alte părți ale țării.
Folosirea VPN-urilor se potrivește cu datele care vorbesc de tendința populațiilor din țări cu regimuri autoritare să recurgă la aceste servicii pentru a evita și lupta împotriva regimului.
Articole asemănătoare
Încă un jurnalist lasă presa pentru un primar din București
Pandemia de coronavirus, folosită ca scuză pentru a limita libertatea presei
Un jurnalist Al Jazeera, arestat fără explicații de autoritățile din Tunisia
România, pe primul loc în Europa la consumul de știri pe TikTok
Sinteza anului 2020 de la IRES: românii au plâns mult, au cântat singuri și n-au băut în exces