Hackerii ruși au obținut informații sensibile de la instituții americane
Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură din SUA (CISA) a anunțat –printr-o declarație de presă– că hackeri susținuți de guvernul rus au reușit să pună mâna pe informații sensibile ce țin de arme, proiectarea de aeronave și sisteme de comunicații de luptă. Informațiile ar fi fos obținute de-a lungul timpului și dintr-un singur atac, relatează The Verge.
”Informațiile obținute oferă o perspectivă semnificativă asupra termenelor de dezvoltare și desfășurare a platformelor de armament americane, a specificațiilor vehiculelor și a planurilor privind infrastructura de comunicații și tehnologia informației. Prin achiziționarea de documente interne și de comunicări prin e-mail, adversarii ar putea fi în măsură să își ajusteze propriile planuri și priorități militare, să grăbească eforturile de dezvoltare tehnologică, să informeze factorii de decizie politică străini cu privire la intențiile SUA și să vizeze surse potențiale de recrutare”, a afirmat CISA în declarația de presă.
Investigația care a dus la această descoperirea a fost făcută împreună cu alte agenții guvernamentale printre care FBI și NSA. Autoritățile au aflat că hackerii susținuți de Rusia au atatcat contractori și subcontractori ai Departamentul Apărării american (DoD). Printre entitățile compromise se numără contractori care au sprijinit armata SUA, forțele aeriene, marina și programele de informații.
CISA a adăugat că -cel mai probabil- atacurile cibernetice se vor intesifica având în vedere succesul pe care l-au avut și că instituțiile din SUA trebuie să se pregătească. Dezvăluirea autorităților americane vine în urma atacului cibernetic asupra Ucrainei din 15 februarie și pe fondul tensiunilor de la granița ucrainiană.
Deși CISA și FBI susțin că hackerii nu au furat documente secrete, e limpede -se observă și din tonul lor- că informațiile care au fost sifonate au un grad ridicat de confidențialitate. Atacurile cibernetice sunt cea mai bună armă pe care Rusia o deține împotriva Occidentului și nu par să se oprească din a o folosi.
Articole asemănătoare
Când aparatele digitale din casă o iau razna: gadget-urile conectate pot fi compromise ușor
Schimbări majore la Libertatea. Publicația va avea noi membri în echipă
Cristina Țopescu a murit. Jurnalista a fost găsită în apartamentul său, la aproximativ 3 săptămâni de la deces
Asociația Jurnaliștilor din Belarus, etichetată drept extremistă de regimul de la Minsk
YouTube Shorts devine unul dintre cele mai populare servicii ale Google