Google a avut câștiguri de ordinul miliardelor de pe urma jurnalismului

De pe urma jurnalismului, compania americană Google a câștigat în 2018 câteva miliarde bune de dolari: 4,6 miliarde – mai exact.

Asta deși niciun angajat al gigantului de pe Silicon Valley nu se ocupă cu redactarea de știri sau cu investigațiile în interesul public. Suma vine din publicitatea digitală, însă este estimativă. Realizatorul raportului, News Media Alliance, spune că cifra ar putea fi mult mai mare de atât, conform Splinternews.com.

Totuși, câștigul este unul mare, dacă ne raportăm la situația financiară a presei. Un studiu american arată că jurnalismul american local este un declin, aproape două mii de publicații încetându-și activitatea din 2004 până în prezent. Situația este și mai dramatică dacă ne uităm la cifra ziarelor care, deși încă există, nu pot să acopere toate subiectele.

Întreaga industrie de știri a obținut doar 5,1 miliarde de dolari din publicitatea digitală, cu cinci sute de mii mai mult decât Google.

Ar exista și o soluție

Președintele News Media Alliance spune că o variantă pentru a remedia situația ar fi adoptarea Legea privind concurența și conservarea jurnalismului. Aceasta le-ar „da editorilor de știri o scutire antitrust de patru ani, permițându-le să negocieze colectiv cu proprietarii de platforme online privind împărțirea veniturilor”.

Reglementarea acestui domeniu ar fi un pas în față pentru toate părțile implicate. Publicațiile n-ar mai ajunge în situația de a fi nevoite să dea afară un număr mare de oameni (așa cum s-a întâmplat cu Vice și BuzzFeed), iar companiile precum Google ar arăta că sunt deschise la discuții, după ce au fost criticate că acaparează piața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *