Fotojurnalistul palestinian Mahmud Hams a câștigat premiul Visa d’Or pentru știri
În contextul actual al suferinței cu care se confruntă palestinienii atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania, există și câteva vești bune: Fotograful palestinian AFP Mahmud Hams a primit unul dintre cele mai prestigioase premii în domeniul fotojurnalismului, Visa d’Or News Award, pentru reportajul său despre conflictul din Gaza.
„Mi-am petrecut copilăria în Gaza și, în 23 de ani de fotojurnalism, am fost martor la fiecare război, la fiecare conflict de acolo. Dar acest război este diferit de oricare altul, fără precedent încă din prima zi. Eu și colegii mei am fost nevoiți să facem față unor condiții incredibil de dificile, fără linii roșii și fără protecție pentru nimeni. Au existat chiar atacuri care au vizat birourile jurnaliștilor, care ar trebui să fie interzise în timp de război”, a declarat jurnalistul AFP.
El a detaliat viața palestinienilor obișnuiți, care trăiesc acum moartea, pierderea și tragedia ca parte a vieții de zi cu zi: „Mulți jurnaliști au fost uciși; alții au fost răniți. Am pierdut, de asemenea, prieteni și persoane dragi. Ne-am luptat să ne păstrăm familiile în siguranță”.
Cu toate acestea, Mahmud Hams spune că războiul nu l-a împiedicat să își continue, pe cât posibil, misiunea de a arăta adevărul lumii prin fotografiile sale.
„Cu toate acestea, în ciuda pericolului mereu prezent, am continuat să acopăr conflictul pentru că este datoria mea, cea pe care am ales-o atunci când am îmbrățișat profesia de jurnalist”, a spus el, adăugând: „Sper ca fotografiile pe care le facem să arate lumii că acest război și suferința trebuie să înceteze”.
Jurnalismul, una dintre țintele conflictului
Echipa AFP din Gaza era constituită, la 7 octombrie, din nouă jurnaliști. Pe 2 noiembrie, clădirea care adăpostea biroul agenției de presă a fost grav avariată de o lovitură, cauzată probabil de tiruri de tancuri israeliene, potrivit unei anchete realizate de AFP și de mai multe instituții de presă internaționale.
Din fericire, clădirea fusese evacuată cu câteva zile înainte.
Toți angajații și familiile lor, inclusiv cea a lui Mahmud Hams, au fost în cele din urmă evacuați, după ce au fost blocați în Gaza timp de mai multe luni. AFP continuă să realizeze reportaje din interiorul Fâșiei în colaborare cu alți jurnaliști, în timp ce biroul din Ierusalim este însărcinat cu conducerea reportajelor.
„Mahmud și colegii săi, fotografii și jurnaliștii AFP din Fâșia Gaza, au desfășurat o muncă extraordinară din toate punctele de vedere, având în vedere condițiile în care au trăit alături de familiile lor și de cei dragi”, remarcă Éric Baradat, directorul adjunct de presă al AFP pentru fotografie, grafică, date și arhive. „Este uluitor și adesea inimaginabil. Mărturiile lor vor fi consemnate în istorie”.
Articole asemănătoare
Bunurile furate de soldații ruși din Ucraina, localizate cu ajutorul tehnologiei
Robert Turcescu, înapoi în presă. Va coordona Evenimentul Zilei
Un nou serviciu de streaming de tip video-on-demand va fi disponibil începând cu 2022
Facebook va plăti milioane în Marea Britanie pentru a licenția articole de presă
Copiii se declară adulți pe rețelele de socializare, ajungând să fie expuși pericolelor