„First Contact”, aplicația românească de protecție anti-Covid-19 a fost lansată. Autoritățile române nu sunt interesate

Aplicația nu cere date personale și informațiile colectate rămân în telefoanele indivizilor.

Asociația „Noi Cetățenii” din Cluj-Napoca lansează aplicația „First Contact”, bazată pe tehnologia Bluetooth, care te anunță dacă ești în apropierea unei persoane cu Covid-19. Atunci când doi utilizatori ai aplicației se întâlnesc, telefoanele lor vor face schimb de date anonime prin Bluetooth; dacă unul dintre ei se infectează, celălalt va primi o notificare. Deocamdată, există doar o versiune pentru Android.

Mod de lucru discret

Aplicația nu cere date personale și informațiile colectate rămân în telefoanele indivizilor. Este însă nevoie de activarea opțiunii de localizare geografică din telefon, deoarece aplicația se bazează pe Bluetooth Low Energy (BLE).

Astfel, „First Contact” scanează în mod repetititiv proximitatea sa, în căutarea altor telefoane participante (care folosesc și ele aplicația) și, de fiecare dată când întâlnește un astfel de telefon, își notează într-un jurnal intern cheia de identificare (anonimă) a telefonului găsit, ora întâlnirii și intensitatea semnalului Bluetooth recepționat.

Periodic, aplicația descarcă din cloud lista cu cheile anonime care au fost utilizate de cei infectați și o compară cu jurnalul său de întâlniri. În felul acesta, First Contact poate determina dacă te-ai întâlnit cu un infectat.

În iunie, Spitalul „Carol Davila” a anunțat că dezvoltă o astfel de aplicație și a dat ca termen un an. În afară de detectarea persoanelor infectate din apropiere, aplicația va avea inclusiv o hartă cu focarele Covid din țară și îi poate ajuta pe medici să facă mai repede anchetele epidemiologice.

De asemenea, cercetătorii de la Agenția Spațială Română au anunțat că lucrează la o aplicație de acest tip. Însă adresa la care ar trebui să se afle aplicația pentru descărcare pe telefon nu poate fi accesată.

Autoritățile încă ignoră astfel de aplicații

Autoritățile române n-au fost interesate până acum să adopte la nivel național această aplicație, după cum a mărturisit Dan Țeca, coordonatorul proiectului „First Contact”, pentru România Liberă.

În aprilie premierul Orban a spus că se analizează dacă va mai fi necesar să se construiască o astfel de aplicație la nivel național ținând cont că se apropia atunci sfârșitul stării de urgență. De atunci, guvernul nu a mai dat informații oficiale despre acest demers.


Citește și: 
Aplicațiile mobile anti-COVID, o speranță tehnologică


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *