Facebook își închide sistemul de recunoaștere facială

Facebook șterge peste un miliard de amprente faciale ( în esență, șabloane de recunoaștere automată) și dezactivează funcțiile de recunoaștere facială, în contextul preocupărilor tot mai mari ale societății cu privire la utilizarea unei astfel de tehnologii. Facebook a început să ofere utilizatorilor posibilitatea de a le detecta automat fețele în fotografii încă din 2010.

Există multe îngrijorări cu privire la locul tehnologiei de recunoaștere facială în societate, iar autoritățile de reglementare sunt încă în curs de a oferi un set clar de reguli care să reglementeze utilizarea acesteia. Pe fondul acestei incertitudini, considerăm că este oportună limitarea utilizării recunoașterii faciale la un număr restrâns de cazuri”, a scris Jerome Pesenti, vicepreședintele Facebook pentru inteligență artificială, într-o postare pe blogul companiei.

Recunoașterea facială va fi folosită în continuare pentru anumite funcții, cum ar fi ajutarea persoanelor să acceseze conturile blocate sau să-și verifice identitatea, a scris Pesenti.

Credem că recunoașterea facială poate fi utilă în astfel de momente, dar […] în timp ce vom continua să lucrăm la aceste cazuri de utilizare, ne vom asigura că oamenii au transparență și control asupra recunoașterii lor automate„, a continuat el.

Modificările vor afecta sugestiile de etichetare automată și textul alt automat (AAT), care este un text descriptiv generat automat pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere:După această modificare, AAT va putea în continuare să recunoască câte persoane se află într-o fotografie, dar nu va mai încerca să identifice cine este fiecare persoană cu ajutorul recunoașterii faciale” , a mai adăugat Pesenti.

Directorul pentru politica de confidențialitate a Facebook, Kevin Bankston, care a lucrat anterior pentru Electronic Frontier Foundation- un ONG care a criticat tehnologia de recunoaștere facială- a lăudat pe Twitter decizia Facebook.

Însă, a adăugat că, în măsura în care recunoașterea facială va fi folosită în continuare în anumite cazuri, atunci procesarea datelor se va face pe dispozitiv. Cu alte cuvinte, amprentele faciale nu vor mai fi stocate în serverele Facebook, ci în memoria dispozitivului de pe care se folosește tehnologia de recunoaștere facială.

Eliminarea va fi implementată la nivel global și se așteaptă să fie finalizată până în decembrie, transmite Reuters. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *