Parlamentul European se arată îngrijorat de starea presei
Deputații le solicită personalităților publice să nu denigreze jurnaliștii și insistă asupra obligației legale de a ancheta toate atacurile.
Parlamentul European (PE) este profund îngrijorat de situația libertății mass-mediei în Uniunea Europeană (UE) și denunță violențele, hărțuirea și presiunile cu care se confruntă jurnaliștii, anunță instituția într-un comunicat de presă.
Printr-o rezoluție adoptată cu 553 voturi pentru, 54 voturi împotrivă și 89 abțineri, PE atrage atenția asupra:
- încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass-media critică și independentă;
- încercărilor de a submina libertatea și pluralismul mass-mediei;
- situației mass-mediei publice din unele țări ale UE, unde mijloacele de comunicare în masă au devenit „un exemplu de propagandă proguvernamentală”.
Este nevoie de o mai bună protecție a jurnalistelor
Eurodeputații citează asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia și a lui Ján Kuciak și a logodnicei sale drept un exemplu al riscurilor cu care se confruntă jurnaliștii de investigație. Deputații le solicită personalităților publice să nu denigreze jurnaliștii și insistă asupra obligației legale de a ancheta toate atacurile. Parlamentul subliniază că jurnalistele sunt deosebit de vulnerabile și ar trebui să beneficieze de protecție suplimentară.
De asemenea, membrii PE doresc un cadru juridic mai solid pentru a preveni și contracara răspândirea discursurilor online de incitare la ură. Ei doresc și o mai bună colaborare între platformele online și autoritățile de aplicare a legii.
Textul adoptat evidențiază preocupările legate de interferențele străine în procesul democratic, care au drept scop polarizarea opiniei publice și anularea pluralismului.
Libertatea presei în timpul pandemiei
Textul mai avertizează cu privire la consecințele potențial dăunătoare ale manipulării informațiilor referitoare la pandemia de COVID-19.
Într-o altă rezoluție votată la 17 aprilie, eurodeputații au declarat că dezinformarea pe tema virusului reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, că toți cetățenii ar trebui să aibă acces la informații exacte și verificate și că democrația are nevoie de o presă independentă și suficient finanțată.
Au fost deja luate unele măsuri pentru susținerea libertății media și protecția jurnaliștilor. În martie 2020, UE a pus la dispoziție 5,1 milioane de euro pentru finanțarea unor proiecte care urmăresc detectarea și împiedicarea încălcărilor libertății presei, identificarea riscurilor de pierdere a pluralismului și susținerea anchetelor transfrontaliere.
Articole asemănătoare
Comisia Europeană ar putea sancționa rețelele de socializare pentru nerespectarea codului de conduită privind dezinformarea
Grecia neagă că ar avea vreo legătură cu spionarea unui jurnalist de investigații
„Bucătarul lui Putin” a pierdut procesul împotriva fondatorului Bellingcat
Poza lui Winston Churchill dispăruse de pe Google. Misterul a fost însă rezolvat
Meta anunță noi mijloace prin care vrea să combată dezinformarea privind alegerile din Franța