Experții internaționali avertizează: nu folosiți excesiv termenul de „fake news”!
În ultimii 2 ani, termenul de „fake news” a început să îți piardă din înțelesul său obișnuit datorită utilizării acestuia în mod exagerat pentru a desemna orice fel de dezinformare. Acesta este avertismentul Institutului Poynter pentru Studii Media, din Florida. Drept urmare, termenul de „fake news” nu mai exprimă ceea ce cred majoritatea jurnaliștilor.
Într-un studiu publicat pe 15 august la Universitatea Texas din Austin s-a descoperit că, atunci când oamenii sunt expuși la mesaje ce conțin termenul „fake news”, abilitatea lor de a discerne adevărul de minciune scade considerabil. Drept urmare, cercetarea făcută de Emily Van Duyn și Jessica Collier confirmă ceea ce cercetătorii bănuiau de mult timp: folosirea fără discernământ a termenului „fake news”, poate fi la fel de toxică ca însăși „fake news-ul”.
„Cred că aceasta este prima dovadă care confirmă ceea ce credeam deja – folosirea în mod repetată a termenului „fake news” produce confuzie, iar oamenii nu vor mai discerne adevărul de minciună”, a spus Rasmus Kleis Nielsen, director de cercetare la Institutul Reuters pentru Studii în Jurnalism.
Cercetătorii oferă și alternative pentru termenul „fake news”. Anul trecut, în urma unui proiect realizat la Harvard a fost publicat un raport detaliat privind „deformarea informației”. Cercetătorii au elaborat o taxonomie detaliată, incluzând expresii alternative precum „dezinformare”, atunci când informația falsă este diseminată în mod deliberat pentru a provoca daune sau „malinformația” atunci când informația reală este diseminată pentru a face rău, adesea prin transferul informațiilor din sfera privată, în sfera publică.
Articole asemănătoare
Viralul zilei: Secretarul de stat cu ”tricoaiele” primește un punct în plus c-a încercat
”În 1956, soldații ruși capturați spuneau că nu știu ce caută la Budapesta. În 1968, că nu știu ce caută la Praga”. Opinia unui istoric despre ”amnezia” rusească
Conspiraționismul și România. Două treimi dintre români cred că „pandemia a fost provocată de elitele globale”
UPDATE: Musk anunță amânarea achiziției Twitter/ Platforma sistează angajările și face concedieri la nivel înalt
Alte patru instituții media din Rusia, interzise de Uniunea Europeană