Expert american avertizează: Corupția exportată de Moscova este noul comunism
Ambasada Statelor Unite la București a găzduit marți, 26 martie, un webinar despre dezinformare, stiri false și propaganda rusă. În cadrul acestei video-conferințe a vorbit Brian Whitmore, analist principal specializat pe Rusia pentru RFE/RL. Acesta este autorul blogului The Power Vertical, al podcastului The Power Vertical şi al rubricilor theDaily Vertical și the Morning Vertical, toate dedicate chestiunilor rusești, dar și fost ziarist la Boston Globe.
Sistemul rus de conexiuni și relații informale – systema
„Trebuie să înțelegem ceea ce se numește <<systema>>, această rețea de conexiuni și relații informale, care definește esența puterii în federația Rusă și, mai extins, în întregul spațiu post-sovietic. Liderii ruși puternici au fost cei care au folosit sistemul în favoarea lor, cei slabi au fost ei înșiși folosiți de sistem. Iar ceea ce vedem acum este versiunea putinistă a <<systema>>. Mai devreme sau mai târziu, Putin va ieși din joc, dar <<systema>> va rămâne acolo unde e”, a explicat analistul.
Whitmore îl descrie pe Vladimir Putin drept o combinație între un spion și Nașul, referința fiind la capul mafiei din filmele cu același nume. Totodată, el a atras atenția asupra faptului că trebuie să încetăm să ne mai întrebăm ce vrea Putin, căci este deja evident pentru toată lumea. Putin, susține Brian Whitmore, vrea să obțină tocmai ceea ce noi nu vrem să-i dăm: Își vrea înapoi imperiul.
Tocmai din acest motiv, mai spune Whitmore, liderul de la Moscova nu se va putea opri niciodată. Va merge tot înainte, urmărindu-și țelul într-o manieră sistematică, neapărat hibridă și, ca atare, total lipsită de scrupule.
În aceste condiții, obiectivul strategic al regimului Putin este el însuși motorul care face mașinăria de propagandă să creeze noi narațiuni și adevăruri alternative, diviziile de troli să paraziteze rețelele sociale și mass-media mainstream, unitățile de hackeri să țintească în cascadă sistemele cibernetice ale vecinilor și statelor membre NATO, iar armata de „omuleți verzi” să pregătească noi desanturi ale armatei „clasice”, după modelul patentat deja în Crimeea și pentru care episodul Georgia pare să fi constituit încălzirea și o reglare prealabilă de tir.
Un alt fel de Război Rece
Whitmore a mai afirmat că, dincolo de lideri vremelnici, conflictul care există, în prezent, între Rusia și Occident este unul între sisteme: cel vestic, bazat pe statul de drept și pe libertăți individuale, și cel rusesc, care se inspiră, mai ales sub conducerea lui Putin, din capitalismul sălbatic de tip mafiot al anilor ’90. „Am ajuns la concluzia că sistemul rusesc nu este amenințat de ceea ce face Occidentul, ci de ceea ce reprezintă Vestul. Ca să supraviețuiască, <<sistema>> a ajuns la concluzia că trebuie să distrugă valorile occidentale”, explică analistul american.
Și pentru că nu mai există două sisteme izolate, așa cum era pe vremea Războiului Rece, Rusia, spune Whitmore, a reușit să exporte principiile sale către Occident prin diverse acțiuni pe care le consideră arme în războiul asimetric pe care îl duce. Printre acestea, cea mai periculoasă, corupția.
„Dacă poți corupe, atunci poți controla. Așa este utilizată corupția în Rusia. Ideea este, dacă se poate exporta corupția, atunci Moscova ar putea atrage în <<systema>> o întreagă rețea de lideri naționali corupți”, spune Whitmore.
El atrage atenția că lumea trebuie să privească dincolo de aparențe, dincolo de măștile ideologice sau de susținerea Rusiei pentru extrema dreaptă și stângă în Europa și lumea întreagă. „E vorba despre ceva extrem de simplu: exportul unui sistem cleptocratic corupt”.
Corupția este noul comunism
Whitmore subliniază că arsenalul Rusiei în ceea ce se numește „influență malignă” nu cuprinde doar informația transformată în armă, ci mai ales corupția și criminalitatea organizată transformate, de asemenea, în arme.
Analistul avertizează că relația oricărui stat membru al UE și NATO cu aceste structuri suprastatale este ținta acțiunilor rusești, pentru că Moscova dorește să promoveze o „Europă a națiunilor”, una în care să nu mai existe parteneriate dincolo de țări sau continente.
Șansele de reușită pentru ceea ce Putin își propune cresc în statele permisive cu corupția și se reduc în cele care au o abordare opusă, constată Brian Whitmore, potrivit căruia această linie de cauzalitate este una naturală. De ce? Tocmai pentru că fundamentele regimului putinist au o natură similară.
Astfel, corupția, în viziunea expertului american, a devenit noul comunism, iar statele democrate ar trebui să formuleze o strategie de „containment” (de îngrădire) similară celei de îngrădire a comunismului, formulată de experții americani după al Doilea Război Mondial.
Articole asemănătoare
Undă verde la fake news! Noile modificări anunțate de Facebook, bătăi de cap pentru internauți
Cum incită Sputnik la atitudini șovine și eurosceptice: Pericolul pierderii suveranității României
Social media, arma mortală în războiul informațional modern EXCLUSIV
Musk spune că nu vrea să rămână la conducerea Twitter pentru totdeauna. O să caute un înlocuitor
Ucraina, obsesia lui Vladimir Putin. ”Se pare că este hotărât să o facă într-un fel sau altul”