Efectul arestării lui Navalnîi: zeci de mii de ruși au ieșit în stradă

Arestarea lui Aleksei Navalnîi, politicianul care aproape a fost omorât vara trecută, este ultima verigă dintr-un lanț lung de nemulțumiri ale rușilor. Iar efectul s-a văzut clar în acest weekend, când zeci de mii se protestatari au ieșit în stradă.

Manifestații au avut loc inclusiv în zonele extreme ale Rusiei, acolo unde temperaturile au ajuns și la -50 grade Celsius — cum este cazul Siberiei. Frigul nu a părut însă să îi sperie pe ruși, care au continuat să protesteze împotriva reținerii lui Navalnîi, dar și împotriva regimului de la Kremlin.

Citând presa locală, Digi24 informează că cel puţin 15.000 de persoane au participat până la amiază la protestele organizate în Extremul Orient al Rusiei şi în Siberia. Printre orașele în care au început deocamdată manifestații se numără și Moscova, Sankt Petersburg, Vladivostok, Tomsk, Habarovsk, Blagoveșcensk, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan-Ude, Iatutsk sau Omsk.

Pe rețelele de socializare au apărut tot felul de imagini de la proteste, inclusiv unele care arată ciocnirile dintre forțele de ordine și manifestanți. Un clip video, distribuit pe Facebook, îi arată pe protestatari cum aruncă în trei polițiști cu bulgări de zăpadă. În Moscova, acolo unde au fost detașați jandarmi și din alte orașe, forțele de ordine au folosit forța, în speranța că îi vor speria pe protestatari.

Într-un video postat pe YouTube, jandarmii pot fi observați cum intră în rândurile celor care protestează și încep să îi lovească pe cei din jurul lor.

Manifestanții, reținuți de forțele de ordine. Soția lui Navalnîi s-a pozat în duba poliției

Agenția germană de presă DPA relatează că, până în prezent, au fost reținute peste 1000 de persoane. Dintre acestea, 300 au fost arestate în Moscova și peste 160 în Sankt Petersburg.

Printre persoanele reținute se numără și Iulia Navalnîi, soția opozantului lui Putin. Aceasta a postat o poză din dubița jandarmeriei, cerându-le scuze urmăritorilor ei de pe Instagram pentru calitatea scăzută a fotografiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *