Rusia acuză SUA de ingerență în protestele pro-Navalnîi. Motivul: ambasada a anunțat locul manifestațiilor

Situația este sensibilă pentru Rusia, care s-a confruntat tot weekendul cu proteste de susținere ale opozantului lui Putin, Aleksei Navalnîi, însă acest lucru n-a oprit regimul de la Moscova să găsească și un vinovat.

Rusia a denunțat un comunicat publicat de ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova, pe site-ul oficial, chiar cu o zi înainte de data programată pentru proteste, conform G4Media.

Ambasada își avertiza cetățenii aflați pe teritoriul Rusiei să nu participe la manifestațiile pro-Navalnîi, precizând și locurile în care urmau să aibă loc acestea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat, într-un interviu la postul public rus Rossia 1, că textul publicat „constituie în mod indirect o ingerinţă absolută în afacerile noastre interne”, dar și că SUA oferă „un sprijin direct în favoarea încălcării legii Federației Ruse prin susținerea unor acțiuni neautorizate”.

Mai mult decât atât, dacă situația ar fi fost inversă și Rusia ar fi tratat în același mod protestele de pe teritoriul american, „cu siguranţă ar fi provocat o oarecare nemulţumire la Washington”, mai susține Peskov.

Intervenția publică a purtătorului de cuvânt al Kremlinului nu e singura acțiune luată de regimul de la Moscova în privința comunicatului Ambasadei americane. Ministerul Afacerilor Externe rus a emis anterior un punct de vedere în care era criticată abordarea SUA. În plus, comunicatul preciza că șeful misiunii de la Moscova va fi chemat la „o discuție serioasă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *