Efectele reale ale dezinformării: O școală din Vaslui a fost luată cu asalt, după ce părinții au crezut că le sunt vaccinați copiii împotriva coronavirus
Ca să-și motiveze absența de la ore, un elev din satul Murgeni, județul Vaslui, le-a spus părinților că a fugit de la școală pentru că urma să-i testeze de coronavirus și să îi vaccineze forțat.
Ce a urmat este efectul real al dezinformării.
Din vorbă în vorbă, informația a ajuns mai departe. Speriați că școala ia decizii atât de importante în privința copiilor, părinții au luat cu asalt școala. În filmările apărute pe social media, este clar că oamenii au reacționat sub impulsul momentului și nimic n-a putut să îi întoarcă din drum. Nici măcar explicațiile autorităților, care le-au dat asigurări oamenilor că niciun test nu a fost și nu va fi efectuat fără știința acestora.
„Uitați, în direct, a fãcut anti-COVID fără să știe familia copilului. Vă rugăm frumos să dați distribuire. Uitați ce este aici, lume. Au speriat copiii! La școală speriați copiii! Animalelor! Uitați ce se întâmplă la școala orașului Murgeni. Au terorizat sșracii copii la școală, le-a fãcut teste anti-COVID, vaccinare”, spunea unul dintre părinți, într-o transmisie live pe Facebook, citată de Digi24.
Unde intervine dezinformarea
Teama de vaccinuri există, în diferite doze, de mulți ani – chiar și de dinainte ca teoriile conspiraționiste despre vaccin să devină populare la nivel mondial. Însă apariția și popularizarea social media a acutizat o problemă care și așa nu era atât de bine ținută sub control, la nivel mondial.
Apoi a venit coronavirusul și perspectiva unui vaccin anti-COVID a părut o salvare pentru unii și o oroare pentru alții. Au revenit narative întâlnite cu ani în urmă – pe forumurile special destinate conspirațiilor -, unele de-a dreptul puerile: că vaccinul conține microcipuri; că schema de vaccinare reprezintă o tentativă de reprogramare a indivizilor din oameni în oi; că se încearcă reducerea populației prin introducerea unor chimicale în corp și așa mai departe.
Cazul de la Murgeni e rezultatul unei ciocniri între două voci: cea a presei, reprezentată în principal de televizor, care a subliniat de multe ori necesitatea unui vaccin pentru a stopa pandemia de coronavirus, și cea a conspiraționiștilor de pe social media, care sugerează că vaccinul e rău. Nu a mai contat că un vaccin testat pe scară largă și acceptat de comunitatea medicală nu există, sau că autoritățile nu fac teste fără suspiciuni clare de infectare.
Pentru oamenii din Murgeni, explicațiile autorităților au fost de prisos. „Cum puteți să faceți vaccin la copii?”, a fost întrebarea adresată de mai multe ori de tatăl care a transmis pe Facebook scandalul.
Articole asemănătoare
K-pop, K-drama, K-fashion: cum au influențat sud-coreenii cultura populară modernă
Suedia a creat o agenție pentru a combate dezinformarea înainte de alegeri
La fiecare șase luni, conținutul de tip deepfake se dublează
UE a decis: ”Legea anti-Soros” a lui Viktor Orban încalcă drepturi fundamentale
O televiziune din Coreea de Sud va “reînvia” un cântăreț decedat de 25 de ani