Ministerul de Externe britanic, atacat cibernetic. Hackerii ar fi luat sute de fișiere privind campaniile Angliei în Siria

MiddleEastEye.com relatează în exclusivitate că Ministerul de Externe britanic ar fi suferit un atac cibernetic și că hackerii ar fi avut acces la sute de fișiere privind campaniile Angliei în Siria.

Până în acest moment, câteva dintre documente au fost și publicate pe internet, semn că acțiunea face parte dintr-o campanie mai largă. Este de așteptat ca, în perioada următoare, tot mai multe astfel de fișiere să fie făcute publice. Publicarea fișierelor de către Anonymous a fost și momentul în care autoritățile engleze și-au dat seama de atac.

Atacatorii ar fi urmărit documentele care dovedesc legăturile economice și operaționale dintre FDCO și diferite entități private, cu platforme media în Siria. În urmă cu patru ani, presa internațională relata despre programul întreprins de Regatul Unit al Marii Britanii, menit să promoveze „schimbări de atitudine și de comportament” în rândul publicului sirian, prin intermediul posturilor de radio, a revistelor, ziarelor, cărților, precum și a grupurilor de opoziție.

The Guardian scria, în urmă cu patru ani: „Campania își propune să sporească reputația a ceea ce guvernul numește „opoziția armată moderată”, o alianță complexă și schimbătoare de facțiuni armate (…) Antreprenorii angajați de Ministerul de Externe, dar supravegheați de Ministerul Apărării, produc videoclipuri, fotografii, rapoarte militare, emisiuni radio, produse tipărite și postări pe rețelele sociale cu logo-urile grupurilor de luptă și conduc efectiv un birou de presă pentru luptătorii opoziției. Materialele sunt difuzate în mass-media arabă și postate online, fără indicii ale implicării guvernului britanic”.

Deși nu este clar cine s-ar afla în spatele atacului, sursa citată anterior susține că Ministerul de Externe britanic suspectează implicarea unui actor statal. În 2018, o operațiune similară a fost oprită la timp, după cum afirma ministrul externelor de la acea vreme.