Dungaciu, reacții la Summitul Inițiativei Celor Trei Mări. Ce are de câștigat România EXCLUSIV
În contextul în care Bucureștiul este, timp de două zile, scena unui eveniment important pentru România și partenerii din zonă, Mediastandard.ro și Editiadedimineata.ro au luat legătura cu analistul politic Dan Dungaciu.
Specializat pe politică externă, acesta a explicat că expunerea de care țara noastră are parte este un aspect pozitiv, însă este greu să ne pronunțăm deocamdată asupra impactului pe care Summitul Inițiativei Celor Trei Mări îl are. Rezultatele se vor vedea la mai mult timp de la încheierea evenimentului, în funcție de cât succes au planurile discutate de oficiali.
Ce s-a întâmplat pozitiv la acest summit?
Dan Dungaciu: ”Deocamdată, pozitivă este existența acestui Summit și prezența atâtor oficiali și oameni de afaceri europeni și nu numai europeni la București. Este un lucru important, un lucru semnificativ, care conferă o potențialitate și politică și economică României. Summit-urile de acest tip ar trebui comparate, mai degrabă, cu cuptoarele cu microunde: ele nu gătesc mâncarea, ci pui mâncarea pregătită, o încălzești, eventual o răcești, dar nu o gătești acolo. Summit-ul de la București urmează să ne releve, în măsura în care există așa ceva, dacă mâncarea a fost pregătită anterior – adică dacă proiecte economice majore, și ne interesează în primul rând proiectele nu neapărat românești, dar cu susținere românească, pentru că România are o miză în ele, au fost pregătite, aduse în Summit, încălzite sau răcite și puse să funcționeze. Deocamdată, din această perspectivă, e puțin cam devreme să ne pronunțăm în ce măsură Summit-ul a fost un succes. Deocamdată nu știm, oficial vorbind, care sunt proiectele economice majore, pe care România fie că le lansează, fie susține, fie că – nu-i așa? – se luptă politic și economic pentru ele. În sensul ăsta spun că deocamdată este prea devreme să ne pronunțăm, așteptăm cu mare interes care e miza economico-politico, pentru că nu e numai economică, din perspectiva României.”
Care sunt câștigurile pe care le-a avut România până în acest moment?
Dan Dungaciu: ”Câștigurile se vor vedea – dincolo de vizibilitatea de 48 de ore pe care România o are – în măsura în care proiectele economice, pe care România le dorește implementate, vor deveni asumate de ceilalți parteneri politici și economici și, de ce nu, implementate. În sensul acesta se va măsura câștigul României, nu doar prin declarații, câștigurile, în acest caz, se măsoară după ce fanfarele tac, cortinele s-au închis, după ce invitații oficiali părăsesc Bucureștiul. Atunci vom vedea în ce măsură agenda economică, strategică a României, va fi îndeplinită. Din punctul meu de vedere, aș urmări nu doar proiectele de axa nord-sud, la care România se poate racroșa, dar și proiectele de axa est-vest, pe care România ar trebui să le susțină, pentru că miza țării noastre inclusiv în acest summit este conectarea, racordarea, la rețele de infrastructură de toate tipurile, ale spațiului occidental și al spațiului euro-atlantic, în general.”
Articole asemănătoare
Poza care-l ÎNGROAPĂ pe șeful PSD! De ce Dragnea și ai lui SUNT ”statul paralel”! EXCLUSIV
TikTok a accesat în mod abuziv datele a doi jurnaliști americani
Uniunea Europeană va interzice Sputnik și RT
După ce răspândirea fake news a fost permisă pe Facebook, Zuckerberg are o întâlnire secretă la Casa Albă
Companiile care minează criptomonede, chestionate de senatorii americani cu privire la consumul energetic