Dobrotă și rețeaua de site-uri conspiraționale
Site-ul expunere.com a devenit cunoscut în urma scandalului în care a fost implicat managerul său, Ovidiu Dobrotă. Potrivit PressOne, într-un articol semnat inc.com, o publicație americană, Ovidiu Dobrotă este acuzat că se află în spatele unuia dintre site-urile care au promovat știri false în campania prezidențială din SUA. Tânărul din Oradea a ajuns în atenția presei americane, deoarece în conținutul site-ului creat de către român au apărut patru din cele 10 știri care au scandalizat opinia publică și au avut cel mai mare impact în ultimele luni ale campaniei electorale. Cea mai virală știre raspândită în mediul online a fost „Papa Francisc șochează lumea susținându-l pe Trump la președinție”. Știrea a stârnit reacții controversate, doarece nu se mai întâmplase ca Suveranul Pontif să-și exprime public preferința pentru un candidat la președinția SUA. Deși s-a aflat că este o știre falsă și nu a mai fost publică pe site-ul Endingthefed.com, aceasta a acumulat 961.300 de interacțiuni, conform businessinsider.com.
La câteva zile după ce scandalul s-a răspândit, site-ul manageriat de către Dobrotă a fost închis. Totuși pagina de Facebook a acestei publicații este activă și sunt peste 260.000 de persoane care o urmăresc și peste 270.000 de like-uri. În timpul alegerilor parlamentare din 2016, site-ul și pagina aferentă se dedicau propagandei Partidului Noua Românie.
În rest, postările paginii se rezumă la distribuirea unor articole redactate de alte două site-uri care au credibilitate scăzută, și anume ExclusivNews.com și RecentNews.ro. La o primă vedere, aceste site-uri au un conținut generalist, însă dacă facem o analiză a părții dedicate politicii, putem observa fluxul de articole care au în centru știri despre Partidul Noua Românie. Site-urile sunt coordonate de către Sebastian Popescu, liderul PNR, însă articolele sunt postate anonim.
De exemplu, majoritatea știrilor din sectorul politic se regăsesc pe ambele site-uri, precum cele despre desecretizarea dosarelor SRI, mutarea Ambasadei la Ierusalim sau achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă.
Un român a lansat o aplicatie, „De necrezut”, prin care informația online se poate verifica. De asemenea a fost întocmită o listă cu 70 de site-uri aparent îndoielnice. Printre acestea se numără și cele amintite mai sus: expunere.com, ExclusivNews.ro și RecentNews.ro.
Articole asemănătoare
Evoluția unei publicații germane: de la forum de conspirații la fabrică de dezinformare
Un site ultra-ortodox vede demoni în campania anti-invidie a PressOne EXCLUSIV
Sputnik.md, campanie media anti-UE după Rezoluția privind statul de drept în România
Războiul hibrid al Rusiei și criza de identitate a Occidentului
Postările de Facebook, mărturii ale tragediei din Colectiv