România este originală până la capăt: numai aici există fake news din incompetență

Nu toate știrile false, se pare, sunt intenționate. Unele pot căpăta însă datele unei știri false și din incompetență. Iar la acest capitol se pare că românii sunt foarte inventivi. Astfel, pușculița uriașă a Pilonului II pensii, ce cuprinde o sumă de peste 40 de miliarde de lei a 7,12 milioane de persoane, a devenit, în timp, o adevărată sursă de știri false care nu au avut alt efect decât acela (involuntar, culmea) de a înnebuni populația.

Dar să începem cu începutul. Care a fost momentul T0 al acestui cartof fierbinte pasat între decidenții Statului Român?

Păi mai întâi a fost zvonul că vor fi înghețate contribuțiile la Pilonul II de pensii la nivelul anului 2016 de guvernul lui Sorin Grindeanu.

Apoi, la scurtă distanță de acest moment, Cătălin Predoiu a lansat bomba: Grindeanu (adică Dragnea) vrea pe bune să naționalizeze Pilonul II de pensii! Dar ministrul finanțelor de atunci, Viorel Ștefan, a dezmințit imediat: „Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit”.

Apoi, așa cum bine ne putem aminti, a izbucnit scandalul NN pensii, cel mai mare administrator de fonduri private de pensii, care a tras semnalul de alarmă: se pregătește o naționalizare a Pilonului II pe bune, scapă cine poate! Iar de aici o întreagă inflamare a scoietății, în special cea civilă, asemănări cu comuniștii, cu CAP-urile, cu colhozurile etc. Scandal care în cele din urmă s-a terminat cu penalizarea NN Pensii cu 1% din cifra de afaceri pentru transmiterea de informații înșelătoare.

A urmat apoi ceea ce știm cu toții, trântirea guvernului Grindeanu de către chiar instalatorul său, Liviu Dragnea, iar la scurtă vreme declarația celebrului Ministru desemnat pentru Finanțe, Ionuț Mișa: Pilonul II de pensii va fi desființat, banii urmând să fie returnați contribuabililor, care vor trebui ulterior să aleagă între Pilonul I și Pilonul III.

A venit apoi însă, la scurt timp dezmințirea lui Mihai Tudose, pe atunci noul premier al României. Ba chiar însuși Liviu Dragnea a declarat sus și tare referitor la posibilitatea desfințării Pilonului II: „O prostie”. Păi să nu-l crezi? Acum pe bune.

Sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Lucrurile nu s-au oprit însă aici, pentru că nestăpânita nouă Ministră a Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a intrat în scenă spunând, textual, „nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie”.

După care, normal, iar panică, iar isterie. Dar Mihai Tudose intră din nou în scenă: „Nu se desfinţează pilonul II de pensii. Ceea ce ştiu că face doamna ministru este o analiză asupra gestionării acestor bani, fiindcă tot a ieşit în discuţie acest pilon II.”

Și, în fine, tot așa, cu diverse intervenții a unei părți sau a alteia pe marginea subiectului, printre care și vicepremierul Marcel Ciolacu, care recunoaștea că social-democrații discută despre modificarea regulilor pentru Pilonul II de pensii. De data asta însă poziția lui părea să fie susținută și de Mihai Tudose, care făcea o voltă neașteptată având în vedere ceea ce declarase până atunci: „S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca și reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”.

Apoi, în fine, a urmat și prăvălirea guvernului Mihai Tudose, așa cum știm, iar liniștea părea să se fi așternut asupra unui subiect din care nimeni oricum nu înțelegea nimic. Dar pentru că suntem în România, firește că lucrurile nu aveau cum să se oprească aici. Așa se face că a urmat OUG 82, care stabilea ca 3,75% din contribuția la pensie plătită de salariat din venitul său să meargă la Pilonul II de pensii private obligatorii.

Iar acesta, pentru toți cei care nu locuim într-o grotă, nu a fost decât un nou episod dintr-o saga pasată, așa cum spuneam, de la un factor de decizie la altul și asupra căreia părea să plutească din când în când fantoma lui Darius Vâlcov, celebrul arhitect din umbră al programului de guvernare PSD-ALDE. Și, pentru ca nebunia să fie completă, scandalul Pilonului II de pensii a reizbucnit recent, doar că de data aceasta cu alți actori. Bine, nu că asta ar fi ceva ieșit din comun la o guvernare care își schimbă garnitura la fiecare anotimp. Doar că, ce să vezi, printre acești actori se află acum și doamna Vasilica-Viorica Dăncilă.

Subiect pe care, culmea, a ajuns să se contreze cu însuși Liviu Dragnea, care admitea posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către Pilonul II. Dar, din fericire, doamna Dăncilă a făcut precizări suplimentare aproape imediat: „Pilonul II nu se desființează”. Completa însă tot domnia sa, „Nu exclud […] faptul că vom face analize, că vom vedea dacă este bine ca să avem o opțiune pentru Pilonul I sau Pilonul II din partea cetățenilor”.

Voila de vezi cum stă treaba. Asta pentru ca astăzi, la ora la care scriem acest articol, guvernanții să avanseze chiar ideea că populația ar trebui să aibă contribuții fixe la acest Pilon. Și cu Președintele Klaus Iohannis care urmează să iasă la declarații în scurt timp după ce a acuzat, deja, o guvernare diletantă cu privire la acest subiect.

Ăsta da fake news, să recunoaștem. Unul de proporții, girat chiar de stat.