”Medievistica” reevaluează întreaga arhitectură a Mănăstirii Putna! CULISELE proiectului EXCLUSIV

Mediastandard.ro le recomandă tuturor pasionaților de istorie (și nu numai) pagina de Facebook ”Medievistica” – mai multe detalii AICI –, o serioasă, inedită și fascinantă platformă destinată cunoașterii și cercetării Evului Mediu românesc.

 În cadrul acestei comunități online veți ține pasul atât cu noile descoperiri arheologice, cât și cu cele mai avizate teorii aferente acestui vast domeniu încă foarte puțin cunoscut. ”Medievistica” nu se adresează doar istoricilor propriu-ziși, ci, în primul rând, numeroșilor pasionați de istorie, și se dorește o alternativă privată la tot ceea ce nu oferă muzeul sau cercetătorii, cu atât mai mult că cercetarea medievistică din România nu suscită, din nefericire, interesul forurilor oficiale de decizie.

O alternativă la anacronismul sistemului oficial  

Iată care sunt dezideratele ”Medievistica”: ”Să tot fi fost anul 2007. Un an cu mari speranțe și așteptări. Cineva și mai mulți constatau cu tristețe prestația lentă ori anacronică a sistemului oficial de avansare în cunoașterea și cercetarea medievistică de pe teritoriul României de astăzi. Așa s-a născut ‹Medievistica›. Ca o alternativă privată, aerisită, la tot ceea ce nu oferă muzeul, sistemul de protecție al monumentelor istorice, cercetătorii chiar. Cu încă un mic progres, FB Medievistica va bate cifra de 10.000 de fani. Ne trebuie altceva pentru a scrie că ‹se poate› dacă vrei, că posibilitățile sunt imense, dar degeaba stăm și cugetăm, în loc să ne ocupăm de ele?”.

Reevaluarea arhitecturii Mănăstirii Putna

 Zilele trecute, coordonatorii ”Medievistica” – Adrian Andrei Rusu, Radu Lupescu și Paraschiva Victoria Batariuc – au anunțat că pregătesc lansarea studiului”Lapidariul Putnei”, la Editura Mitropolit Iacov Putneanu, studiu care va reevalua întreaga arhitectură a Mănăstirii Putna. Lapidarul. O să aveți prilejul să vedeți de ce apare o asemenea carte. Sunt peste 200 de pietre adunate din mănăstire. În plus, se rediscută toate pietrele din ziduri. Prilej de a reevalua în întregime toată arhitectura cunoscută a Mănăstirii Putna”, a anunțat echipa ”Medievistica”.  După cum observați, platforma pune la dispoziția vizitatorilor și o impresionantă arhivă foto – mai multe detalii AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *