Dmitri Muratov, jurnalistul care a câștigat premiul Nobel pentru Pace, a fost atacat în tren
Laureatul premiului Nobel pentru Pace, jurnalistul Dmitri Muratov, a fost atacat în tren de către cineva despre care se crede că ar fi un susținător al lui Putin. Atacatorul a aruncat asupra fondatorului Novaya Gazeta vopsea de ulei cu acetonă.
„Muratov, poftim pentru băieții noștri”, i-ar fi spus bărbatul în timpul atacului. Imaginile realizate de Muratov după și preluate Forbes.ru îl arată pe laureat cu vopsea roșie pe cap și partea superioară a bustului. Locul unde stătea a fost, de asemenea, pătat.
„Au turnat vopsea de ulei cu acetonă în compartiment. Mă ustură teribil ochii”, a declarat Muratov, citat de Libertatea.
Novaya Gazeta, ultima publicație independentă din Rusia, a ales să își suspende activitatea din cauza presiunilor făcute de Roskomnadzor, până la încheierea ”operațiunii speciale” din Ucraina. Cel de-al doilea avertisment la adresa redacției a venit după ce Muratov, alături de alți jurnaliști independenți ruși, i-au luat un interviu președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Vopseaua roșie este un semn folosit frecvent de susținătorii regimului lui Putin pentru a-i pedepsi pe cei considerați ”trădători”. Jurnaliștii și activiștii care au vorbit despre ororile comise de armata rusă în Ucraina au fost catalogați în acest fel, în contextul în care inclusiv Moscova nu respectă drepturile presei.
Până acum, una dintre cele mai cunoscute metode folosite de Kremlin a fost catalogarea, în mod oficial, drept ”agenți străini” a organizațiilor care nu repetă narativul oficial.
Însă Dmitri Muratov și staff-ul Novaya Gazeta nu sunt străini de atacurile susținătorilor lui Putin. De la înființarea ziarului, în 1993, șapte dintre jurnaliștii săi au fost uciși. Cel mai cunoscut caz este al Annei Politkovskaya, asasinată chiar la intrarea în blocul în care locuia, în 2006.
După ce Dmitri Muratov a câștigat, alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, premiul Nobel pentru Pace, acesta a făcut donații, a finanțat realizarea unui documentar despre starea presei din Rusia și a recompensat jurnaliștii din propria redacție.
Articole asemănătoare
La fiecare șase luni, conținutul de tip deepfake se dublează
Popularitatea TikTok dă semne că și-a atins punctul maxim
Încă un jurnalist palestinian ucis și doi răniți în atacuri israeliene separate
Twitter va colabora cu Associated Press și Reuters pentru a combate dezinformarea
Platforma Google News ar putea fi retrasă din Europa