Stalin rămâne cea mai notabilă figură din istorie pentru ruși, în timp ce Putin pierde din popularitate

Stalin rămâne, pentru ruși, cea mai notabilă figură din istorie, în timp ce Putin a pierdut jumătate din voturile pe care le-a primit cu patru ani în urmă, se arată în cel mai recent sondaj publicat de Levada Center, privind percepția populației ruse asupra celor mai importante persoane din istoria națională și internațională.

Procentul respondenților care l-au plasat pe actualul lider de la Kremlin în topul figurilor istorice a scăzut de la 34% (cât era în 2017) la 15%, aflându-se la cel mai scăzut punct de când a fost introdus pe listă, în 2003, informează Breitbart.com.

Josef Stalin a rămas pe primul loc, în timp ce Vladimir Lenin, poetul Alexandru Pușkin și țarul din secolul al XVIII-lea Petru cel Mare s-au clasat și ei în fața lui Putin. Parțial, popularitatea lui Stalin se datorează și lui Putin, care este un admirator declarat al dictatorului sovietic.

În mai multe instanțe, liderul de la Kremlin l-a lăudat pe Stalin pentru acțiunile sale, numindu-l marele erou al celui de-al Doilea Război Mondial – fapt ce a contribuit la îngroparea din mentalul colectiv a atrocităților fostului dictator sau a colaborării cu Germania nazistă de la începutul războiului.

Însă studiul publicat de Levada nu se limitează la figuri istorice din Rusia. Trei figuri străine au apărut în top 20, cu Albert Einstein pe locul al nouălea (9%) și Napoleon și Adolf Hitler aproape de capătul listei, cu 5% fiecare.

Rezultatele din anul acesta mai arată că numărul de indeciși a atins un nivel istoric, de 19% din respondenți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *