Discursurile instigatoare la ură din online au crescut cu 38% de la începutul pandemiei
ONG-ul anti-bullying Ditch the Label a desfășurat un studiu care a analizat 263 de milioane de conversații online despre discursul instigator la ură, între 2019 și prima jumătatea a anului 2021.
În această perioadă, studiul a descoperit peste 50 milioane de discuții despre sau exemple de ură rasială sau bazată pe etnie. Pe lângă asta, cercetătorii au identificat 110 milioane de cazuri de discuții ce instigau la ură bazată pe gen și/sau identitate de gen.
Raportul a constatat că acest tip de conversații s-au intensificat în preajma evenimentelor majore. Printre acestea se numără declararea de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a pandemiei Covid-19 în martie 2020 și protestele Black Lives Matter din iunie 2020.
Alte statistici relevante găsite de echipa de cercetare arată că:
- Între 2019 și prima jumătatea a anului 2021 – în medie, la fiecare 1,7 secunde a apărut o nouă postare despre discursul instigator la ură bazată pe rasă sau etnie;
- Discursul instigator la ură privind sexul sau identitatea de gen a crescut cu 14% de la începutul pandemiei;
- Homofobia a reprezentat 85% din conversațiile referitoare la discursul de ură privind orientarea sexuală;
- Discuțiile despre amenințările violente online au înregistrat o creștere de 22% în urma începerii pandemiei și a protestelor Black Lives Matter în vara anului 2020.
„Plictiseala și sentimentul că oamenii nu au control asupra vieții lor” conduc la abuzuri online
Directorul executiv al Ditch the Label, Liam Hackett, spune într-un interviu pentru BBC că, în cea mai mare parte a pandemiei, oamenii au fost blocați în casă, în condiții de izolare, iar asta a avut efecte asupra creșterea discursului instigator la ură în mediul online.
„Știm deja din cercetări că persoanele care intimidează și hărțuiesc pot avea , cu adevărat, o stare de sănătate mintală precară, poate au suferit traume, poate au trăit într-o familie abuzivă sau ei înșiși pot fi vizați și hărțuiți. Apoi adăugați la asta și faptul că oamenii au mult timp liber, sunt plictisiți. Au impresia că nu au control asupra vieții lor, iar toate aste devin o combinație perfectă„, citează BBC.
Hackett a mai adăugat că normalizarea discursurilor de acest tip nu este în regulă și subliniază că educarea tinerilor cu privire la problemele mediului online este esențială, deși societatea se mișcă greu pentru a lua măsurile necesare.
„Există un rol important pentru educație, dar există și un efort societal uriaș pentru a face campanie pentru schimbare și pentru a se opune normalizării acestei situații, pentru că nu este în regulă”, a spus el în încheiere.
Articole asemănătoare
Jurnalistul britanic Charlie Ottley a fost jefuit în România. Îi cere hoțului imaginile înapoi
Românii, printre cei mai interesați europeni de știrile despre schimbările climatice
Jurnaliști Digi24, reținuți în Transnistria. Echipa a fost eliberată după câteva ore
TVR înăsprește măsurile de prevenție împotriva COVID-19, după decretarea stării de urgență
Facebook “a omis” să cripteze parolele a sute de milioane de utilizatori