Dezinformarea generată de AI, schimbările climatice și tulburările sociale, principalele riscuri globale: Forumul Economic Mondial
O creștere a știrilor false bazate pe inteligența artificială și tulburările sociale se numără printre cele mai mari riscuri globale în 2024, a sugerat Forumul Economic Mondial. Topul include, de asemenea, „evenimente meteorologice extreme” generate de schimbările climatice.
Aceste evenimente sunt cele mai îngrijorătoare lucruri care privesc societățile mondiale pe o perioadă de doi ani. În special, riscurile legate de informațiile false generate de inteligența artificială și de polarizarea societății sunt susceptibile de a deveni mai pronunțate în timpul alegerilor din mai multe economii majore în următorii doi ani.
Potrivit Raportului privind riscurile globale al organizației, lumea traversează o perioadă dificilă, marcată de o criză persistentă a costului vieții, de incertitudine economică și de adâncirea decalajelor economice și tehnologice.
Deși fiecare țară se va confrunta cu cel puțin una dintre aceste probleme într-o anumită măsură, problema este mai frecventă în țările predispuse la conflicte sau vulnerabile din punct de vedere climatic. Acest lucru ar putea duce la izolarea tot mai mare a acestora de investiții, de tehnologii și de piața muncii asociată.
„O ordine globală instabilă, caracterizată de narațiuni polarizatoare și de insecuritate, agravarea impactului fenomenelor meteorologice extreme și incertitudinea economică determină propagarea accelerată a riscurilor, inclusiv a dezinformării și dezinformării”, a declarat directorul general al WEF, Saadia Zahidi, într-o declarație de presă, adăugând: „Liderii mondiali trebuie să se reunească pentru a aborda crizele pe termen scurt, precum și pentru a pune bazele unui viitor mai rezistent, mai durabil și mai favorabil incluziunii.”
De asemenea, raportul a încurajat țările să consolideze rezistența individuală și a statelor prin campanii de alfabetizare digitală privind dezinformarea.
Schimbările climatice, o problemă mai mare în viitor
Cu toate acestea, pe termen lung, riscurile legate de mediu sunt percepute ca fiind cele mai amenințătoare.
Pentru o perioadă de zece ani, raportul identifică „fenomenele meteorologice extreme”, „schimbările critice ale sistemelor terestre”, „pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor” și „lipsa resurselor naturale” ca fiind cele mai dificile pentru omenire. Abia pe locurile cinci și șase se află ”dezinformarea” și ”tulburările sociale”.
Articole asemănătoare
Dăncilă, pusă la zid de presa internațională
Twitter își va avertiza utilizatorii atunci când dau like dezinformării
Liderul Comore, comentariu nepotrivit despre cazul lui Jamal Khashoggi
Angajații TikTok dezvăluie condițiile de muncă toxice: Am dezvoltat tulburări de somn
ICI ar avea un nou reprezentant la conferințele internaționale: chiar pe Valeriu Zgonea