Deturnarea avionului Ryanair, catalogată de Parlamentul European drept un act de „terorism de stat”

Deturnarea avionului RyanAir, în vederea arestării jurnalistului Roman Protasevici, a fost catalogată de Parlamentul European ca fiind un act de „terorism de stat”.

În cadrul sesiunii plenare desfășurate joi la Strasbourg, reprezentanții statelor membre au trecut cu 626 voturi pentru o rezoluție care denunță în termeni duri acțiunile Belarusului de pe 23 mai și solicită eliberarea imediată a jurnalistului și a iubitei acesteia, conform G4Media.ro.

În plus, în actul adoptat, Parlamentul European solicită Consiliului impunerea cât mai repede a unor sancțiuni asupra tuturor celor implicați.

Lukașenko are parte de încă o veste proastă din partea europenilor: rezoluția mai afirmă că fraudele electorale și încălcările ulterioare ale drepturilor omului ar trebui de urgență pedepsite, propunând ca pe lista de sancțiuni să se afle procurori, judecători şi cei ce lucrează în structurile de aplicare a legii, dar și agenții care propagă dezinformare.

Alte prevederi ale rezoluției adoptată de eurodeputați:

  • refuzarea oricărei solicitări de sprijin financiar venite din partea Belarusului;
  • oprirea oricărei forme de investiție;
  • suspendarea echipelor oficiale ale Belarusului din competițiile sportive europene și mondiale;
  • solicită UEFA de a retrage drepturile de difuzare a EURO 2020 ale televiziunilor de stat din Belarus și oferirea acestora cu titlu gratuit televiziunii independente Belsat;
  • sancționarea principalelor industrii ale Belarusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *