Un poet disident, o altă posibilă victimă a agenților care l-ar fi otrăvit pe Navalnîi

La doar două zile de când s-a intersectat cu aceeași agenți care l-au supravegheat pe Navalnîi, un poet critic cu regimul lui Putin a căzut în comă. O investigație a site-ului Bellingcat arată că traseul lui Dmitri Bîkov a coincis în mod suspect cu cel al trei agenți FSB.

Călătoriile cu trenul și avionul urmărite de site-ul de investigații au avut loc între luna mai 2018 și aprilie 2019. Echipa operativă, din care făceau parte agenți ai două departamente diferite, l-au urmărit pe Bîkov după același model urmărit și în cazul lui Navalnîi, folosind zboruri care ajungeau la ore diferite la destinație, informează Digi24.

Pe 12 aprilie 2019, agenții FSB au aterizat înaintea poetului pe aeroportul din Novosibirsk, unde au rămas până următoare zi. Pe 14 aprilie, cei doi s-au îmbarcat în ultimul minut în avionul ce pleca spre Moscova, în timp ce Bîkov a plecat spre Ekaterinburg. În timpul zborului spre Ufa, de pe 15 aprilie, poetului i s-a făcut rău, a început să vomite și și-a pierdut cunoștința.

Cinci zile a petrecut disidentul în comă. Dat fiind faptul că cauza îmbolnăvirii nu a putut fi stabilită oficial de medici, el a fost tratat simptomatic, cu antibiotice împotriva unei ”infecții bacteriene” din sursă necunoscută.

În primă instanță, autoritățile au refuzat transferarea acestuia la o instituție mai pregătită să-l trateze, însă la insistențele colegilor săi de la Novaya Gazeta, Bîkov a ajuns la un institut neurologic din Moscova. Pe 20 aprilie acesta s-a trezit din comă și, cinci zile mai târziu, a fost externat.

În mod oficial, acesta a suferit o infecție alimentară cu o bacterie neidentificată, însă experții în arme chimice consultați de Bellingcat susțin că simptomele suferite de poet se aseamănă celor cauzate de otrăvirea cu organofosfați.

Doi dintre cei trei agenți ce s-au aflat pe urmele lui Bîkov l-au supravegheat și pe Aleksei Navalnîi înainte ca liderul opoziției ruse să fie otrăvit.

Cei doi agenți care s-ar fi ocupat și de operațiunea împotriva lui Bîkov, și de cea împotriva lui Navalnîi sunt:

  • Ivan Ospirov, trecut în agenda multor cunoscuți ca ”Doctorul Ivan”, este un agent FSB care, înaintea otrăvirii lui Navalnîi, a apelat mai mulți ofițeri de rang înalt ai Institutul Criminalistic al FSB, pentru care lucrează. Tot în aceeași perioadă, el a vorbit la telefon și cu agenți din cadrul unității împotriva extremismului, dar și cu specialiști de la Institutul Signal, unde se crede că încă s-ar mai produce Novichok. 
  • Vladimir Paniaev, membru al unității împotriva extremismului din cadrul FSB, s-a numărat și el printre agenții care l-au urmărit pe Navalnîi în august 2020. Călătoriile efectuate de Paniaev, Ospirov și un alt agent, Alexei Alexandrov, coincid cu momentul în care liderul opoziției ruse a fost otrăvit. Și Paniaev a stat în legătură cu oficiali ai Insitutului Criminalistic în timpul operațiunii împotriva lui Navalnîi.

Ultimul nume de pe lista Bellingcat este Valeri Sukarev. Deși acesta nu pare să fi fost implicat în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, el s-a ocupat de supravegherea sa în timpul campaniei prezidențiale din 2017. Conform raportărilor site-ului de investigații, Sukarev s-a aflat în 18 destinații în care s-a aflat și Navalnîi și ar fi cel mai important agent implicat în operațiuni de otrăvire.

Mai mult decât atât, Sukarev s-a mai ocupat de urmărirea lui Bîkov anterior, în 2018.