Demnitarii români, specialiști în engleza de baltă

Politicienii trec, limba engleză rămâne. Demnitarii români își dau cu stângul în dreptul atunci când vine vorba de discursuri ținute în limba engleză sau doar de conversații obișnuite.

Aceștia apelează la un limbaj alambicat și bolovănos care nu face altceva decât să stârnească amuzamentul omologilor săi și evident, al presei. Se pare ca reprezentanții români au o înclinație spre accentul rusesc și dau dovadă de spontaneitate atunci când nu știu cuvinte, inventându-le.

Ion Iliescu este cel care a dat startul reinventării limbii engleze cu faimoasa sa replica „Ducks come from the trucks” („raţe care coboară din camioane”), prin care intenționa să explice că dacii provin din neamul tracilor. În istorie va rămâne celebrul interviu pe care l-a acordat pentru CNN despre corupție.

Un alt merit pentru îmbogățirea limbii engleze este Traian Băsescu. Fostul președinte al României primește notă mică la oratoria ținută în engleză. Acesta scoate din buzunar cuvintele „the eșec” și „garanted”, fiind foarte sigur pe spusele sale.

 

De departe cea mai virală pe internet pentru  modul cum ne torturează limba engleză este Lia Olguța Vasilescu. Ministrul Muncii are un accent rusesc care zgârie auzul celor care se aflau în sală, reprezentanta Rwandei care se afla lângă aceasta, se amuză pe baza limbii de lemn a ministrului. Însă, Olguța nu se oprește aici. Aceasta dovedește că este în stare să tortureze și limba franceză. Tot la ONU, Vasilescu a făcut o gafă atunci când a vorbit despre „rolul femeii în schimbarea pieţei mondiale a muncii”. În loc să spună „piaţa muncii”, Lia Olguţa Vasilescu a rostit „mersul tramvaiului”.

 

De asemenea, nici Viorica Dăncilă nu se dezice. Premierul României se ia la întrecere cu colegii săi politicieni pentru premiul „cine se face mai tare de râs vorbind în altă limbă”. Gafele lui Dăncilă sunt cunoscute în mediul online, iar pe lângă greșelile de protocol și cele de limbă română, se pare că nici la capitolul de limba engleză prim-ministrul nu stă prea bine. Celebra replica „Make a photo” a viralizat internetul și a fost sursă de inspirație pentru glume.

 

Dacă ar mai trăi Caragiale și astăzi să vadă cum furculisioanele și lingurisioanele lui au rămas piatră de căpătâi în politică, nici nu ar mai avea timp să doarmă pentru cât ar avea de scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *