De ce nu au dreptate cei care cer închiderea postului Digi24
Săptămâna trecută s-a iscat un adevărat scandal în media românească, după o postare pe Facebook a filosofului Mihai Șora. Acesta scria că „o televiziune care îl invită pe Altă Întrebare în fața românilor merită să dispară”, făcând aluzie la faptul că televiziunea Digi24 a decis să-l invite în platou pe fostul ministru al Justiției, Florin Iordache.
Traian Băsescu vs Antena 3
Ideea închiderii unor posturi TV, doar pentru că anumite personaje sunt invitate în platourile de televiziune în mod constant, sau pentru că ele simpatizează cu anumite partide politice este mai veche în țara noastră. Fostul președinte Traian Băsescu a avut o dispută deschisă cu postul de televiziune Antena 3, vehiculându-se la un moment dat și ideea unui demers care viza închiderea sau boicotarea postului. Cu toate că unele posturi TV sunt vădit partizane politic, închiderea acestora nu reprezintă o soluție democratică, în spiritul libertății de exprimare.
Fiecare cetățean are dreptul să urmărească ce canal TV dorește, în funcție de preferințele persoanale. Sigur, posturile TV în cauză sunt răspunzătoare de veridicitatea informațiilor prezentate. Televiziunea ar trebui să aibă și un rol educativ în ultimă instanță. Dar într-o democrație nu poți îngrădi libertatea de exprimare și de informare pe baze de simpatii politice. Există instituții special abilitate care verifică modul în care televiziunile prezintă informațiile, felul în care se exprimă cei din spatele ecranului etc. Toate acestea trebuie să se facă în spiritul respectării deminității și libertății umane. În România, rolul acesta revine CNA.
Digi24 vs Fox News & CNN
Astfel, ideea închiderii unor posturi TV pe criteriile prezentate anterior este una periculoasă pentru democrație. Pentru a sprijini aceasta afirmație putem veni cu exemple din cea mai veche democrație a lumii, Statele Unite. În America nimeni nu se gândește să închidă posturi precum Fox News, doar pentru că simpatizează cu Donald Trump, precum nimeni nu cere în mod serios închiderea postului CNN, doar pentru că îl critică în mod constant pe Trump. Sigur, îl vedem adesea pe Trump criticând postul CNN, acuzându-l că propagă știri false (fake news) și amenințând de multe ori public jurnaliștii de acolo. Dar acest lucru face parte dintr-o retorică politică cu încărcătură populistă, nimic mai mult.
Așadar, de ce ar trebui ca televiziunea Digi24 să fie închisă doar pentru că îl invită în platou pe un politician precum Florin Iordache? Fiecare cetățean are dreptul la o informare corectă, iar fiecare politician, indiferent de partid trebuie să poată să își facă auzită opinia. Publicului îi revine mai apoi rolul critic. Dacă cenzurăm anumite personaje politice doar pentru că ne displac și le promovăm pe altele, pe criterii de partizanat, atunci nu putem vorbi despre o televiziune imparțială. Ne întoarcem la începutul anilor ’90, la unica televiziune de stat controlată politic. Ori din acest punct de vedere, televiziunea în cauză nu a făcut decât să îi ofere actorului politic o platformă de exprimare. Rolul critic rămâne în mâinile telespectatorilor.
Articole asemănătoare
Twitter a suspendat conturile care urmăreau activitatea forțelor rusești
Cât de răspândit era fenomenul fake news înainte de alegerile prezidențiale din SUA din 2016
Ediția print a Gazetei Sporturilor, închisă peste noapte. Cum s-a văzut decizia Ringier în presă
Sputnik relatează jumătatea rusă de adevăr în cazul declarațiilor marinarilor ucraineni EXCLUSIV
Fake news grosolan în Ungaria: Trucaj foto în care Iohannis se sărută cu Juncker