Ce aplicații colectează cele mai multe date personale
Clario.co a analizat 48 de aplicații din sectoare diverse, pentru a descoperi ce permisiuni cer acestea de la consumatori.
Armata SUA cumpără date despre mișcările granulare ale oamenilor din întreaga lume, culese din aplicații cu aspect inofensiv, scrie Vice. Cea mai populară aplicație pentru grupul de persoane vizat este una pentru musulmani – o aplicație de rugăciune și despre Coran, cu peste 98 de milioane de descărcări în toată lumea. Astfel, aflăm încă o dată că armata SUA, care a folosit și alte date de localizare pentru a organiza atacurile cu drone, cumpără acces la date sensibile despre persoane, de la aplicațiile specializate pe comunicarea între utilizatori.
Campionii colectării de date personale
Clario.co a analizat 48 de aplicații din sectoare diverse, pentru a descoperi ce permisiuni cer acestea de la consumatori, informează Ecompedia. Aceste companii pot colecta informații la care ne așteptăm cu toții (numele, data nașterii, adresa de e-mail), dar și date mai obscure: dacă ai animale de companie, ce hobby-uri ai, ce greutate, care îți este orientarea sexuală, informații bancare și legate de salariu, link-uri către conturile social media.
Pe primele 5 locuri din clasament se află următoarele aplicații, cu procentajele respective de date colectate:
- Facebook – 70,59%
- Instagram – 58,82%
- Tinder – 55,88%
- Grindr – 52,94%
- Uber – 52,94%.
Compania a realizat studiul stabilind 32 de criterii de date cu caracter personal și analizând ceea ce fiecare serviciu dorește sau se așteaptă să-i oferim dintre informațiile noastre private, explică Entrepreneur Europe.
Retailerii, chiar și Amazon, nu colectează atât de multe date pe cât ați crede. Interesant este că Netflix obține mai multe date (26,47%) decât Amazon, eBay, PayPal, Ikea și Walmart (care sunt toate la egalitate cu 23,53%). Dintre rețelele sociale, Whatsapp cere doar 11,76 la sută; TikTok obține de la noi doar 14,71%.
CVS Pharmacy este singura companie care dorește să cunoască numele de fată al mamei tale. Având în vedere de câte ori această informație apare ca o întrebare de securitate pe alte site-uri (mai ales americane), vestea nu e prea bună. Informațiile despre sănătate și stilul de viață sunt folosite de câțiva procesatori de date, inclusiv de aplicația NHS COVID-19 (de la serviciul național de sănătate din Marea Britanie).
Foto: Yu. Samoilov (Visual Hunt / CC BY)
Articole asemănătoare
Ce a scris presa despre posibila componenţă a Cabinetului Cîţu, susținut de PNL-USRPLUS-UDMR
Biblioteca colectivă DDoSectres este cenzurată de companiile de X, Reddit și Rusia
Facebook vrea libertate de exprimare, dar nu pentru toată lumea: angajații critici și sindicaliștii, pe lista neagră
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 95
Urme online: cum să-ți ștergi o parte sau tot „dosarul digital”