Anglia va lansa, după patru luni de întârziere, aplicația pentru urmărire contactelor cu COVID-19

După patru luni de când trebuia să o lanseze oficial, Departamentul pentru Sănătate și Protecție Socială (DHSC) al Angliei a anunțat că aplicația pentru urmărirea contactelor cu COVID-19 va fi disponibilă.

Tehnologia, considerată a fi periculoasă din prisma datelor cu caracter sensibil și a eventualelor erori care ar putea să apară în sistemul de criptare, este folosită de către mai multe guverne ale lumii pentru a-i anunța pe cetățeni și turiști atunci când au trecut pe lângă cineva confirmat pozitiv, arată The Independent. 

CITIȚI ȘI: Instrumentele de supraveghere ar putea ajuta la combaterea COVID-19 – însă ele stârnesc și îngrijorări

„Va înregistra timpul și distanța pe care un utilizator le-a petrecut aproape de cineva, chiar dacă nu îl cunoaște”, a spus un purtător de cuvânt.

Autoritățile engleze speră ca aplicația să ușureze procesul de limitare a răspândirii, dar și anchetele epidemiologice. Practic, aplicația ”va avertiza (utilizatorul – n.r.) dacă acea persoană (cu care a intrat în contact – n.r.) va fi testată pozitiv pentru COVID-19 și îl va ajuta să se izoleze, să rezerve un test gratuit dacă dezvoltă simptome și să le dea rezultatul”.  

Odată lansată, aplicația va folosi semnalul Bluetooth al smartphone-urilor care operează atât cu iOS, cât și cu Android.

Anunțul autorităților nu a fost însă lipsit de incidente. Un reprezentant al Cabinetului lui Boris Johnson le-a spus jurnaliștilor că aplicația nu va folosi tehnologia de urmărire a contactelor, ca câteva ore mai târziu DHSC să infirme informația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *