
Curtea Suprema a Indiei condamnă Guvernul pentru oprirea serviciilor de internet
Decizia luată de Guvernul Indian de a întrerupe serviciile de comunicații mobile și serviciile de internet în regiunea Cașmir nu este contestată doar de către populație, ci și de Curtea Supremă a Indiei.
Regiunii care până în luna august s-a bucurat de autonomie parțială în cadrul Republicii Indiene i-a fost tăiat accesul la internet, pe termen nedefinit, în data de 4 august 2019, din cauza incertitudinii politice și a situației tensionate dintre India și Pakistan, notează bbc.com.
Măsura a fost adoptată în urma protestelor din Cașmir, compuse din majoritatea musulmană a zonei. Potrivit apnews.com, manifestațiile din regiune au fost cauzate de o lege propusă de Parlamentul Indian, conform căreia apartenența la religia musulmană exclude în mod direct calitatea de cetățean al Indiei, iar răspunsul autorităților a fost, în primă instanță, unul violent și abuziv. Ulterior a fost luată decizia de a întrerupe serviciile de internet și comunicații, pentru a limita posibilitățile oamenilor de a se asocia. De asemenea, a fost impusă o lege de pe vremea colonială care interzice adunarea a mai mult de patru persoane, pentru a preveni actele de disidență.
Serviciile de comunicații au fost restabilite în luna octombrie, însă accesul la internet rămâne blocat, fapt care favorizează cenzura. Astfel de mijloace de a restitui calmul sunt caracteristice statelor autoritare, eliminând libertatea de exprimare și controlând accesul la informațiile la care poate ajunge populația. Tot în luna octombrie, Guvernul a împărțit statul Jammu și Cașmir, care beneficia de o oarecare autonomie, în două state noi, administrate federal, sub autoritatea conducerii de la Delhi, pentru a putea gestiona îndeproape administrația din regiune.
Totuși, există instanțe care se opun acestor măsuri nedemocratice și arbitrare. Curtea Supremă a Indiei a ajuns la concluzia că o astfel de atitudine oprimantă și discriminatoare trebuie înlăturată din politica Indiei. Judecătorul N.V. Ramana a declarat că ,,oprirea completă a internetului trebuie luată în considerare de stat doar ca măsură extraordinară”, adăugând că accesul la internet este parte integrantă a dreptului la liberă exprimare, iar acest drept este garantat constituțional. Termenul limită pe care Curtea Supremă a Indiei l-a dat Guvernului pentru a ridica această interdicție este de o săptămână, însă nu sunt cunoscute, momentan, sancțiunile care ar fi aplicate, în cazul nerespectării acestei hotărâri.
Articole asemănătoare
Reguli mai stricte în UE pentru tehnologiile de supraveghere în masă
Elon Musk vrea propria platformă de socializare. De ce nu este o idee bună
Ce a făcut echipa lui Navalnîi după ce a aflat de otrăvirea sa. „Dacă nu am fi luat acele sticle, ar fi dispărut până acum”
Singapore, pe modelul Rusiei: lege împotriva știrilor false, scuza perfectă pentru cenzură
Reacțiile la lista AUR sau de ce manifestările extremiste nu trebuie ignorate