Cum se folosește China de protestele anti-rasism din SUA pentru a răspunde atacurilor Americii
Protestele anti-rasism din SUA – pornite după ce un polițist a omorât un bărbat de culoare, stând minute în șir cu genunchiul pe gâtul acestuia – au atras atenția întregii lumi. Inclusiv a Chinei, care se folosește de scandal pentru a răspunde atacurilor trecute ale Administrației Trump.
Totul a pornit de la o postare a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat american, Morgan Ortegus. Aceasta afirma, pe contul său de Twitter, că ”oamenii iubitori de libertate din întreaga lume trebuie să stea cu statul de drept și să tragă la răspundere Partidul Comunist Chinez, care și-a încălcat flagrant promisiunile față de oamenii din Hong Kong”, arată MSNBC.
În răspuns, omologul său de la Ministerul de Externe chinez, Hua Chunying, a distribuit tweetul, adăugând la descriere cuvintele pe care George Floyd le-a spus cu puțin timp înainte să își dea ultima suflare: ”Nu pot să respir”.
"I can't breathe." pic.twitter.com/UXHgXMT0lk
— Hua Chunying 华春莹 (@SpokespersonCHN) May 30, 2020
Nu este prima oară când un reprezentant al Beijingului încearcă să răspundă Americii prin expunerea ipocriziei Washingtonului. În trecut, Hua a publicat un segment aparținând televiziunii rusești RT, în care era realizată o comparație între reacția Administrației Trump la protestele din Hong Kong și la protestele de pe teritoriu american – manifestanții anti-rasism fiind numiți ”golani”.
Tentative similare au venit și din partea Iranului. Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, a făcut o referință directă la lipsa de acțiune a Administrației Trump cu privire la rasismul sistemic, afirmând: ”Unii cred că #BlackLivesMatter. Pentru aceia dintre noi care credem asta: este de mult timpul ca întreaga lume să poarte un război împotriva rasismului. Timpul pentru #WorldAgainstRacism”.
Mai mult decât atât, Rusia ar încerca să inflameze reacția populației americane la proteste. Șapte oficiali ai SUA ar fi fost informați că metodele Moscovei de a influența alegerile din noiembrie ar fi devenit mai inovatoare decât cele din 2016, când s-a încercat stârnirea animozității rasiale prin crearea de grupuri false Black Lives Matter și promovarea unor mesaje toxice, arată Star Tribune.
Pericolul ar fi mult mai mare, în prezent, întrucât Rusia ar încerca să stârnească și grupurile de extremiști de dreapta, instigându-le chiar la violență. Pentru a scăpa de reglementările rețelelor de socializare și a ajunge la publicul-țintă, Moscova ar face grupuri private unde să-și expună mesajele sau s-ar reorienta către platforme care, în trecut, au atras mulți indivizi de extremă-dreapta, precum 4chan.
Cu toate astea, e important de notat că scopul Kremlinului nu ar fi promovarea unui singur mesaj favorabil sau susținerea unui candidat, ci crearea unui sentiment de haos în SUA. Există însă și voci care afirmă că instigarea la violență ar putea să îi ofere lui Donald Trump ocazia să spună că realegerea sa ar oferi mai multă stabilitate Americii.
Articole asemănătoare
Procurorul general al Arabiei Saudite: Moartea lui Khashoggi a fost plănuită
Schimbări în managementul stațiilor Digi24
Rusia va încetini viteza de funcționare a Twitter, după ce platforma nu a eliminat conținutul interzis de Kremlin
Cum să nu pici pradă fenomenului fake news, în contextul epidemiei de coronavirus
UE, îngrijorată că Twitter nu va respecta noile reguli de conținut