Cum s-au văzut alegerile parlamentare române în presa internațională
Alegerile parlamentare din România, organizate într-o perioadă tensionată pentru societate, au atras atenția jurnaliștilor din întreaga lume. Comentând rezultatele de la închiderea urnelor, presa internațională a subliniat cursa strânsă dintre PSD și PNL pentru prima poziție, precum și reacțiile premierului liberal, care speră să rămână în continuare la Palatul Victoria. Un alt aspect remarcat de jurnaliști este prezența redusă.
Rezultatele exit-pollului de la ora 21 a fost redat de Agenția France-Presse ca breaking news. Jurnaliștii francezi au punctat că liberalii și social-democrații se află la mică distanță, conform Digi24.
O altă instituție media franceză, Les Echos, scrie că partidul lui Ludovic Orban este în dificulate, întrucât PNL se aștepta să iasă pe primul loc. Publicația notează că scorul obținut de PSD este neobișnuit în contextul în care, spun jurnaliștii, în ultimul timp social-democrații au fost legați de tot felul de scandaluri.
Câte șanse-i dau publicațiile străine PNL-ului
Politico constată faptul că un nou guvern liberal, cu Orban în funcția de premier, este cea mai probabilă variantă, dată determinarea sa de a rămâne în această funcție. Jurnaliștii mai remarcă, în ediția europeană a Politico, că prezența a fost cea mai mică înregistrată la alegerile parlamentare de până acum.
Deutsche Welle remarcă la rândul său diferența mică dintre PSD și PNL, precum și prezența scăzută la urne, în timp ce americanii de la The New York Times afirmă că aceste alegeri reprezintă pentru premierul Ludovic Orban “un test”, întrucât va fi obligat de circumstanțe să facă o alianță.
Cea mai mică prezență la parlamentare
Diferențele dintre actualul scrutin și alte alegeri parlamentare a fost unul dintre subiectele atinse de presa internațională. Marea majoritate a publicațiilor afirmă că teama de coronavirus a fost principalul motiv pentru care românii au ales să nu își exercite dreptul de vot.
Al Jazeera, pe de altă parte, afirmă că problema ar fi mai delicată de atât, invocând, pe lângă un nou val de coronavirus, și deziluzia față de clasa politică a țării.
Bloomberg pune prezența scăzută de la alegeri pe seama pandemiei de coronavirus. Și în acest caz, jurnaliștii spun lucruri pozitive despre premierul liberal, precum că ar fi arătat Uniunii Europene că programul politic al PSD din vremea lui Dragnea nu este reprezentativ pentru România. În ciuda poziției actuale de pe locul doi, publicația Bloomberg s-a arătat pozitivă în ceea ce privește situația PNL.
„Un rezultat dezamăgitor pentru premierul Ludovic Orban”
O analiză realizată de Nick Thorpe, corespondent BBC News Central Europe, afirmă că rezultatele din seara alegerilor este „un rezultat dezamăgitor pentru premierul Ludovic Orban și liberalii săi naționali, dar s-ar putea dovedi suficient cât să rămână la putere”.
„Social-democrații de opoziție, care au dominat politica românească de la revoluția din 1989, au revenit dintr-o serie de scandaluri de corupție. Alegătorii din mediul rural au acuzat în special liberalii de incompetență în tratarea epidemiei de coronavirus. Un partid naționalist de extremă dreapta, Alianța pentru Unitatea Românească (AUR), va intra în parlament pentru prima dată cu aproape 9% din voturi”, mai afirmă jurnalistul.
Articole asemănătoare
NATO a evacuat 100.100 de persoane din Afganistan, printre care și colaboratori. România nu se află pe listă
Scandalul vizelor pentru jurnaliști: Rusia „nu va ierta” refuzul SUA de a acorda vizele
Compania-mamă a The Guardian anunță că nu va mai afișa reclame la pariuri
„Un război pentru mințile oamenilor”. Cum arăta strategia de propagandă internă a Rusiei
UE: Facebook, Google și Twitter nu depun destule eforturi în lupta împotriva fake news