Rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare. Cum au reacționat liderii politici imediat după închiderea urnelor

Duminică, românii au fost așteptați la urme pentru a alege componența unui noi Parlament, fiind înregistrată cea mai mică prezență la alegerile generale din istoria României.

După numărarea aproape a tuturor voturilor exprimate în țară (96%), se poate spune că PSD se află pe primul loc, cu aproape 30% (29,8% la Camera Deputaților și 30,2% la Senat).

Partidul aflat în prezent la guvernare, PNL, se află deocamdată pe poziția a doua, cu 25%, în timp ce USR-PLUS a reușit să obțină 15%. ProRomania și PMP se află în prezent sub pragul electoral de 5%, în timp ce AUR, partidul condus de George Simion, a reușit să ia fața UDMR-ului.

Rezultate-Cam-Dep-600-768x386.png

Rezultate-SENAT-768x386.png

În ceea ce privește voturile exprimare în Diaspora, rezultatele din 58,68% dintre secții de votare din afara granițelor au fost centralizate.

AUR a fost al doilea cel mai votat partid de către românii plecați, imediat după USR-PLUS. PNL se află la un procent în spatele Alianței pentru Unirea Românilor, ceea ce înseamnă că se va modifica clasamentul.

Reacțiile liderilor

Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, le-a mulțumit alegătorilor pentru că „că au sancționat această batjocură la adresa lor în ce privește gestionare pandemiei, închiderea școlilor, a piețelor, a bisericilor, intrarea în faliment a mii de societăți cu capital românesc și sute de mii de șomeri”. 

Ludovic Orban, pe de altă parte, a afirmat că PNL este câștigătorul real și „moral” al acestor alegeri, întrucât „în cercetările sociologice nu sunt cuprinse voturile exprimate între 19:30 și 21, nu sunt cuprinse voturile numeroase din Diaspora și care continua să se exprime, luând în considerare marja de eroare”.

Copreședintele USR-PLUS, fostul premier Dacian Cioloș, a afirmat: „Suntem acum o forţă politică matură, care a dovedit că poate rezista şi că poate creşte într-o competiţie directă cu vechile partide. Vom avea în Parlament o echipă solidă de deputaţi şi senatori, foarte probabil un număr dublu faţă de cel pe care l-am avut până acum. Românii nu au dat un mandat clar niciunui partid să formeze singur guvernul. Vom negocia guvernarea”. 

Victor Ponta, al cărui partid s-ar putea să nu treacă pragul electoral, a susținut că „legitimitatea viitorului Parlament și a viitorul guvern va fi un uriaș semn de întrebare într-o perioadă de criză”, dacă apar probleme la numărarea voturilor în contextul prezenței atât de scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *