Coreea de Nord, afectată de iarna crypto. Criptomonedele furate s-au devalorizat masiv
Scăderea pieței crypto are victime neașteptate. Coreea de Nord, țara care a derulează atacuri cibernetice asupra băncilor de criptomonede, este afectată de trendul descendent înregistrat de piața monedelor digitale.
Cu sume ce se ridică la sute de milioane de dolari, statul nord-coreean s-a dovedit a fi foarte abil în a fura bunuri digitale pe care le folosește să-și finanțeze programul nuclear și balistic. Anul trecut, hackeri asociați serviciilor secrete din Coreea de Nord au reușit să fure 400 de milioane de dolari, însă atacul din luna martie a acestui an este, de departe, cel mai important jaf desfășurat de aceștia: au atac un joc video care permite transferul de criptomonede între utilizatori și au reușit să sifoneze peste 600 de milioane de dolari de pe platformă.
Acum, însă, când Bitcoinul se chinuie să nu pice sub pragul de referință de 20.000 de dolari pe unitate, iar faimoasa iarnă crypto este în plină desfășurare, rezervele de criptomonede ale Coreei de Nord valorează mult mai puțin decât la momentul furtului.
Scăderea abruptă a pieței afectează abilitatea Phenianului de a-și continua dezvoltarea programului de arme nucleare și rachete intercontinentale, conform unor surse din guvernul sud-coreean citate de Reuters.
Criptomonedele nu mai sunt ce-au fost
Să începem cu începutul. Între 2017 și 2021, Coreea de Nord a strâns 170 de milioane de dolari în criptomonede furate. Această sumă reprezintă bunurile pe care Phenianul nu a reușit să le folosească și au rămas în portofelele digitale ale hackerilor. Conform unui raport Chainalysis transmis către Reuters, în urma devalorizării criptomonedelor, valoarea reală este acum estimată la 65 de milioane de dolari.
În ceea ce privește suma de peste 600 de milioane de dolari, estimarea este mai dificilă de făcut pentru că bunurile furate atunci au fost trasformate în Bitcoin, iar fluctuațiile au fost diferite pentru criptomonede (bunurile furate inițial aparțin altei monede virtuale, Ether). Dacă s-ar calcula valorea sumei ținând cont de valorea Ether de acum, atunci cele 615 de milioane nu ar mai depăși 230 de milioane de dolari.
Important de adăugat că din cele 400 de milioane furate anul trecut, aproape 60% din sumă o reprezintă criptomonede Ether. Chiar și în lipsa unor date exacte (din cauza spălării constante ale acestor bunuri și a diferitelor fluctuații din piață) e clar că guvernul nord-coreean a pierdut sume considerabile de bani.
Pe lângă asta, mai există o problemă: convertirea criptomonedelor în bani. Conform unui raport al Centrului pentru o nouă securitate americană (Center for a New American Security), un ONG american specializat în politicile de securitate și apărare, în unele tranzacții Coreea de Nord obține doar o treime din valoarea bunurilor digitale furate. Există un număr restrâns de brokeri care sunt dispuși să converstească criptomonede fără să pune întrebări cu privire la proveniența lor, însă discreția are prețul ei.
Pe lângă poveștile oamenilor care și-au pierdut toții bani după ce au investit în crypto, acum, se adaugă și tragedia Coreei de Nord care rămâne cu buza umflată după ce a jefuit platformele de criptomonede. E o morală în toată povestea asta; piața crypto nu merită nici măcar furată.
Articole asemănătoare
Navalnîi: Doar 46 dintre cei mai bogați 200 de ruși au fost sancționați “Nu mi se pare un război total împotriva oligarhilor“
Top 3 editoriale: despre presă, OUG și seism. BONUS: falsul interviu al lui Iliescu
TikTok lucrează la o clonă a algoritmul său de bază pentru utilizatorii din SUA
Șoșoacă vrea ca jurnaliștii să fie băgați la pușcărie și cere ieșirea României din UE
Google le-a cerut traducătorilor de rusă să nu facă referire la un „război” în Ucraina