Conturile inautentice de pe TikTok continuă să activeze pe platformă, în ciuda presiunii autorităților

Alegerile parlamentare de ieri, 1 decembrie, nu pare să fii schimbat modul în care actorii politici aleg să-și comunice mesajele pe TikTok. Deși rolul platformei este intens discutat în aceste zile – iar autoritățile au cerut acțiuni mai clare de monitorizare – conturile inautentice sau campaniile de influență prin hashtaguri continuă nestigherite.

O analiză a Expert Forum (EFOR) a găsit peste 300 de conturi suspicioase ce pozau în pagini de divertisment, dar care postau conținut politic. Dincolo de acest aspect, nou intratul în Parlament,  partidul POT, pare să fii beneficiat de aceeași strategie de folosire a anumitor hashtaguri pentru a deveni relevanți pe platformă.

E nevoie de reglementări pentru a limita răspândirea conturilor care imită figuri politice și pretind că sunt conturi de divertisment, sport, fashion sau persoane fizice, dar au în spate persoane angajate politic şi amplifică exclusiv conținut politic, posibil contra cost. Doar Expert Forum a găsit peste 300+ de astfel de conturi […] Dacă aşa stau lucrurile, e absolut inutil să monitorizezi contul oficial Călin Georgescu când adevărata amplificare se face cu alte sute de conturi declarate apolitice, dar de fapt 100% politice”, afirmă EFOR în analiza lor.

Practic, aceste conturi pretind că sunt pagini de meme-uri, de divertisment sau pur și simplu persoane fizice, dar care publică doar mesaje politice prin care îl laudă și sprijină pe Călin Georgescu.

În cazul partidului POT, hashtagurile legate de numele grupării (#partiduloamenilortineri și #pot) au reușit să strângă, adunat, aproape 70 de milioane de vizualizări, mimând o creștere organică. La fel ca Georgescu, partidul POT declară că a plătit 0 (zero) lei pentru campania din mediul online.

Cum se întâmplă asta sub ochii autorităților

Săptămâna trecută, TikTok a fost intens criticată, iar rolul său în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost analizat chiar de CSAT, care a cerut investigații amănunțite. Sigur, viralizarea prin hashtaguri e greu de dovedit ca fiind ilegală, însă existența unor conturi false sau care fac parte dintr-o rețea de influență nu e la fel de complicat.

Existența a sute, chiar mii, de conturi care pretind că sunt pagini de divertisment, dar care postează doar mesaje politice pro forțe extremiste, scoate în evidență lipsa de reacție din partea autorităților. Deși TikTok a fost criticată în continuu, oficialii statului par să paseze întreaga vină către platformă, fără să vină cu măsuri concrete la rândul lor.

Atât Călin Georgescu, cât și partidul POT afirmă că nu au cheltuit nimic pentru campaniile lor online, deși realitatea (pe care o vedem cu toții) e total alta. Prezența lor pe TikTok e covârșitoare, atât de mare încât CSAT a trebuit convocat. În contextul acesta, răspunsul autorităților pare să fie similar cu cel al restului populației – se uită surprinși.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri