Consilierii județeni ai PSD, uneori și jurnaliști pentru ”publicația” online a partidului
În perioada în care discuțiile despre presă devin din ce în ce mai prezente pe întreg globul, iar instituția nu se bucură de cea mai mare încredere la nivel general din partea publicului, un partid din România își împărtășește impresiile, discursul și reușitele prin intermediul unui platforme care se aseamănă cu un site de știri. Această platformă, asumată de către PSD și care activează prin intermediul unor consilier județeni și probabil a altor membri de partid din întreg teritoriul, este separată de către pagina web oficială a formațiunii politice și nu apare în rezultatele Google.
Ea este, totuși, distribuită masiv de către organizații județene social-democrate pe rețelele de socializare.
ACTIVITATE INTENSĂ
Postările de pe site-ul ”de știri” al Partidului Social Democrat datează de pe 13 martie 2019, însă numărul acestora/zi crește în timp. Dacă primele articole (de pe pagina 171 la momentul în care acestă analiză este scrisă) sunt sporadice – 1-2 pe zi -, fluxul acestora crește exponențial odată cu timpul. De exemplu, în doar trei zile, site-ul s-a umplut cu aproximativ 500 de articole (!).
La o primă vedere, multe dintre organizațiile locale se implică în acest proiect. Sunt știri pentru și despre locuitorii județului Vâlcea, Galați, Călărași etc. Știm că fiecare filială se ocupă de zona sa pentru că există câteva articole semnate chiar de către ”Tulcea PSD Admin” și de ”PSD Satu Mare”. Există totuși și cazuri în care deasupra textului, în colțul din dreapta, regăsim câte o persoană.
CONSILIERII JUDEȚENI, UNEORI ȘI JURNALIȘTI
De la sine înțeles că autorii articolelor sunt membri de partid, însă câțiva dintre ei ocupă și funcții importante. Să luăm exemplul Elenei Grosu, care a scris un articol despre cum ”Locuitorii comunei SMÂRDAN din județul Galați vor fi conectați în proporție de sută la sută la rețeaua de apă si canalizare pana la sfârșitul anului 2020”. Un simplu search pe Google ne luminează: este consilier local Galați din partea PSD, dar și vicepreședinte al organizației de femei social-democrate. Aceste date le-am găsit publicate pe site-ul oficial al CJ Galați, în declarația de interese.
Un alt consilier județean ce se ocupă și cu fluxul ”publicației” este David Sergiu-Octavian, de la CJ Bihor. Acesta ocupă și funcția de consilier al europarlamentarului Emilian Pavel (din 2014 până în prezent), conform declarației de avere.
”Din ce în ce mai mulți primari din opoziție au înțeles că PSD este singurul partid care a oferit o șansă dezvoltării localităților din România, prin programele guvernamentale PNDL, și nu numai”. Așa începe un articol semnat de către Octavian Petrovici. În trecut purtător de cuvânt al PSD București, acesta spune chiar pe blogul său că s-a lăsat de politică în 2011. În aceeași descriere, Petrovici afirmă că a mai fost și jurnalist la TVR, și consilier general și consilierul unui europarlamentar, însă în 2014 că s-a retras în mediul rural. N-a ținut mult neimplicarea în viața politică, căci un ziar local se referă în 2017 la Octavian Petrovici drept ”proaspăt consilier personal al președintelui Consiliului Județean Gorj”.
Mai mult decât atât, pagina sa personală de Facebook este plină cu distribuiri de la site-ul despre care vorbim, inclusiv a articolului semnat de el din care am extras cuvintele de mai sus.
https://www.facebook.com/octavian.petrovici/posts/2367129156664627
Totuși, printre articolele pe teme ”sociale” își fac loc și câteva despre principalele persoanje ale PSD-ului din prim-plan – liderul formațiunii politice și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă sau Rovana Plumb, actual Ministru al Fondurilor Europene și cea care deschide lista pentru europarlamentare.
DE LA REUȘITELE PARTIDULUI LA ATACAREA OPOZIȚIEI
Printre toate așa-zisele reușite pe plan local și nu numai, care îți iau ochii încă de când intri pe site, un simplu search ne redirecționează către mai multe articole anti-opoziție. Nu numai Partidul Național Liberal este vizat – atât prin poziții ale diverșilor social-democrați, dar și prin atacuri directe -, ci și alianța USR – PLUS.
De ceva mai puțină ”expunere” pe site-ul online.psd.ro are parte formațiunea politică a lui Traian Băsescu, Partidul Mișcarea Populară. Despre fostul președinte aproape că nici nu se menționează.
Deși relația conducerii PSD cu ex-premierul Victor Ponta s-a răcit considerabil după ce acesta a părăsit rândurile social-democraților, partidul înființat de el, ProRomânia, nu este menționat absolut deloc. E posibil ca tăcerea de pe acest site, precum și împuținarea atacurilor din partea conducerii PSD la adresa fostului coleg să fie doar un semnal că partidul de guvernământ nu vede formațiunea politică a lui Ponta drept o amenințare. Asta sau părerea social-democraților nu se pupă întocmai cu viziunea conducerii de la București, iar lipsa unor articole încrâncenate la adresa fostului premier sunt un semnal important.
Este curios motivul pentru care Partidul Social Democrat ar investi într-o astfel de platformă pe care o distribuie doar pe organizațiile locale, în contextul în care există deja o secțiune de media pe site-ul oficial, cunoscut de către toată lumea, al formațiunii politice.
Articole asemănătoare
O analiză a reacțiilor online la decizia CNCD în privința lui Klaus Iohannis ne arată cât de polarizată e România
Fact Check: Declarația lui Liviu Dragnea privind „forțarea” investițiilor în infrastructură, un fake news
Fake news sub numele Digi24, denunțat de publicație. De ce sunt impersonate surse credibile pentru a manipula
UNICEF se luptă în Congo și cu Ebola, și cu știrile false
Propaganda rusă a intrat pe geam în România: Sputnik funcționează, dar pe alt domeniu