Cerșetorie digitală. TikTok și agențiile afiliate exploatează refugiații sirieni

TikTok profită de pe urma familiilor siriene aflate în taberele de refugiați, care cerșesc bani pe livestreamurile de pe platformă. Compania a încheiat mai multe contracte cu agenții care recrutează oameni pentru a face stream și percepe o taxă semnificativă pentru banii transferați prin intermediul sistemul propriu de plăți.

Întreaga operațiune este facilitată de anumiți intermediari care lucrează pentru agențiile afiliate cu TikTok. Conform BBC, acestea sunt preponderent din China și recrutează activ familii dispuse să facă live-uri și să apeleze la mila utilizatorilor. Cartelele cu internet și telefonul le este pus la dispoziție de către acești intermediari care, la rândul lor, percep un comision din veniturile generate de familiile care cerșesc.

Un reporter BBC din Siria a vizitat o tabără de refugiați din nordul țării și a vorbit cu mai multe persoane angajate de agențiile partenere TikTok, inclusiv cu o femeie care făcea live-uri împreună cu cele șase fiice ale sale. Majoritatea familiilor s-au plâns că beneficiază de o parte foarte mică din banii pe care îi primesc de la utilizatori.

De-a lungul a cinci luni, jurnaliștii britanici au identificat 30 de conturi care fac cerșetorie online folosindu-se de refugiați sirieni. Multe dintre livestreamurile acestora primeau donații care se ridicau până la 1.000 de dolari. TikTok nu face publică taxa pe care o aplică cadourilor cumpărate prin intermediul platformei, așa că BBC a calculat că gigantul social media ia până la aproape 70% din banii oferiți prin sistemul său de plată. Compania neagă acest lucru, însă tot nu oferă procentul real.

Cerșetoria online, ilegală, dar profitabilă

Nu pentru pentru cei care cerșesc, desigur. Marii câștigători par a fi TikTok și agențiile afiliate care, practic, primesc bani din două surse: de la familiile exploatate și de la TikTok.

Unul dintre acești intermediari, Hamid, a vorbit cu BBC despre cum a trebuit să-și vândă animalele pentru a cumpăra o cartelă SIM și un telefon pe care să-l pună la dispoziția familiilor. Spre deosebire de alții, el plătește suma integrală celor cu care lucrează, păstrându-și doar o mică parte. În schimb, laudă parteneriatul cu agențiile chineze afiliate TikTok.

Ne ajută dacă avem probleme cu aplicația. Ne deblochează conturile blocate. Le dăm numele paginii, poza de profil, iar ei deschid contul”, a spus Hamid.

Pe lângă problemele de cerșetorie, mai apare o problemă. Exploatarea minorilor. Multe dintre live-uri prezintă copii care se roagă pentru donații. Agențiile au o clauză care stipulează că live-urile trebuie să aibe o anumită durată, lucru care face ca acești copii să stea cu orele în fața camerei și să cerșească.

După ce BBC a înștiințat TikTok de existența acestor conturi, compania le-a interzis și a promis că va face mai mult pentru a combate acest tip de comportament.

Suntem profund îngrijorați de informațiile și acuzațiile care ne-au fost aduse de BBC și am luat măsuri prompte și riguroase. Acest tip de conținut nu este permis pe platforma noastră, iar noi ne consolidăm în continuare politicile globale privind cerșetoria exploatatoare”, a declarat compania.

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că TikTok este extraordinar de populară, însă în goana ei de a-și consolida această poziție, compania face o mulțime de greșeli care permit acestor oportunități de exploatare să aibe loc și nu oricum, ci chiar prin acorduri contractuale oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *