Cele mai mari rețele sociale lansează o unitate pentru detectarea dezinformării în Australia
Facebook, Twitter și Google s-au unit pentru a susține formarea unei unități dedicate detectării dezinformării în Australia, în contextul în care guvernul de la Canberra amenință cu legi mai dure pentru rețelele sociale.
Grupul pentru industria digitală (DIGI), care reprezintă interesele celor trei companii Big Tech în Australia, a anunțat că noul subcomitet de supraveghere a dezinformării va ajuta industria să se autoreglementeze, prin intermediul unui cod de conduită deja stabilit, conform Reuters.
Printre normele incluse în codul de conduită împotriva dezinformării se numără luarea de măsuri împotriva informațiilor false care afectează sănătatea publică, printre care se numără și COVID-19.
Derapajele vor fi analizate de un „subcomitet independent de reclamații”, format din trei persoane. Important de menționat este că nu vor fi luate în calcul reclamațiile care fac referire la postări individuale.
Formarea noului subcomitet al DIGI, din care mai fac parte Apple și TikTok, vine în contextul în care, săptămâna trecută, prim-ministrul Scott Morrison a catalogat rețelele sociale drept „un palat al lașilor”, în timp ce guvernul a anunțat că ia în calcul adoptarea unor măsuri care să responsabilizeze rețelele sociale, inclusiv să fie trase la răspundere pentru conținutul publicat pe acestea.
În ciuda faptului că măsurile adoptate de rețelele sociale ar putea reprezenta un pas în față pentru limitarea răspândirii dezinformării, apar întrebări cu privire la motivația platformelor. În cazul Facebook, problema nu este că nu știe să diferențieze dezinformarea de alte tipuri de conținut, ci că își prioritizează câștigurile, arătându-le utilizatorilor conținut negativ.
Articole asemănătoare
Consiliul de Supraveghere al Meta va începe să examineze cazurile mai rapid
Nici măcar informațiile despre păianjeni nu sunt de încredere
Manipularea se răspândește mai repede decât coronavirusul din China
Orban, despre speculațiile privind închiderea Bucureștiului: ”A fost un fake news grosolan”
Cele mai bune aplicații pentru jurnalism mobil