Cel mai citit articol de pe Facebook din 2021 pune la îndoială siguranța vaccinului anti-COVID

Cel mai citit articol de pe Facebook din primele trei luni ale anului 2021 pune la îndoială siguranța vaccinului anti-COVID. Știrea, scrisă de South Florida Sun Sentinel și preluată de alte publicații online, sugerează că un medic ”sănătos” ar fi murit la două săptămâni după ce s-ar fi vaccinat și se întreabă dacă nu există vreo legătură între cele două evenimente.

Însă preluarea făcută de Tribune a avut cele mai multe vizualizări de pe rețeaua socială: aproape 54 de milioane de utilizatori din SUA au vizitat linkul, între ianuarie și martie. Informația apare într-un raport al companiei, pe care Facebook a amânat să-l publice tocmai pentru că arată gradul de dezinformare de pe platformă, conform NPR.

În varianta oficială, compania lui Mark Zuckerberg susține că publicarea raportului a fost întârziată „pentru că am vrut să facem modificări-cheie ale sistemului”.

Însă Facebook nu a amânat și publicarea raportului pe al doilea sfert din an, care nu conținea informații care să indice că rețeaua socială este depășită de problema dezinformării. La două zile de la publicarea raportului pe aprilie-iunie, New York Times a publicat o știre despre existența raportului arhivat.

„Suntem vinovați că ne-am curățat casa puțin înainte de a invita musafiri. Am fost criticați pentru asta; și din nou, nu este nedrept”, a scris purtătorul de cuvânt al Facebook Andy Stone sâmbătă. El a spus că compania a decis să lanseze raportul din cauza interesului pe care l-a stârnit.

Totuși, reprezentantul Facebook a mai afirmat că cea mai vizualizată știre de la începutului anului 2021 dovedește cât de greu este să definești dezinformarea. Însă problema cu știrea inițială nu este dacă aceasta era factuală sau nu, ci cât de ușor este ca o informație reală (precum cea că medicul a murit la două săptămâni de la vaccinare) să fie folosită și distribuită pe grupuri anti-vaccin pentru a-și susține narativul împotriva serurilor anti-COVID.

Mai mult, o analiză a Crowdtangle, un instrument pus la dispoziție de Facebook, arată că articolul din Tribune a fost distribuit pe rețeaua socială de mai multe conturi care ridică în mod regulat îndoieli cu privire la vaccinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *