Legăturile dintre Mihai Chirică și firma care câștigă contracte pe bandă rulantă în Iași

O investigație realizată de ReporterIs.ro a scos la iveală o serie de legături între primarul municipiului Iași, Mihai Chirică și cercul de apropiați ai patronilor firmei Conest. Firma este unul dintre câștigătorii constanți ai contractelor de construcții din Iași.

Concret, jurnaliștii de la Reporterls.ro scriu că pe 12 noiembrie 2004, Mihai Chirica, pe atunci tânăr director tehnic al Primăriei, a cumpărat un teren de 1.400 mp, pășune, în comuna Bârnova. Vânzători au fost Constantin și Valerica Moșneagu, doi ieșeni domiciliați la momentul respectiv într-un bloc din Grădinari, pe strada Parcului. Prețul declarat al tranzacției a fost de 10 milioane de lei vechi, încă nu avusese loc denominarea. Pe 12 noiembrie 2004, ziua tranzacției, un euro a fost cotat la puțin peste 40.000 de lei. Asta înseamnă că Mihai Chirica a plătit doar aproximativ 250 de euro pentru cei 1.400 de metri pătrați. Prețul, care înseamnă 0,18 euro/mp, era foarte mic, în condițiile în care Bârnova era recunoscută ca zonă rezidențială pentru ieșenii cu pretenții. La momentul respectiv, un metru pătrat de teren în comună ajunsese deja la 3-4 euro.

Reporteris.ro

Practic, tranzacția s-a făcut la un preț de 22 de ori mai mic decât al terenului de la acea dată. Coincidență sau nu, dar fix lângă el, fix în aceeași zi și la același notar au mai cumpărat atunci terenuri trei apropiați ai patronilor de la Conest.

Presa a relatat de-a lungul timpului, despre zecile de contracte oferite de către Primăria Iași, firmei de construcții Conest. În 2017, jurnalul.ro scria despre „15 milioane de euro din fonduri europene pentru reabilitarea reţelei de termoficare, pe baza unui contract atribuit în ultima zi lucrătoare a anului 2016. Banii vor merge către Conest SA, firma de casă a primarului Mihai Chirica”.

jurnalul.antena3.ro
bunadimineataiasi.ro
bunadimineataiasi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *