Ce s-a schimbat după investigația Recorder privind numirea unei foste chelnerițe ca inginer la Apele Române
În trei zile, o investigație Recorder despre numirea politică de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad a ajuns în Trending pe YouTube și a strâns mii de reacții. Clipul vorbește despre modul în care unii angajați au ajuns pe funcții importante într-o instituție strategică, în ciuda lipsei de pregătire și de informații de bază.
„Animalul politic și domnișoara de la Master”
Timp de 23 de minute, jurnaliștii Recorder explică modul în care o fostă chelneriță a ajuns inginer la Apele Române, în ciuda faptului că interviul de angajare a scos la iveală lacunele pe care aceasta le avea în ceea ce privește termeni esențiali în activitatea din instituția publică.
„La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca «un animal politic care va ajunge cel puțin ministru» și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu. Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără care a fost chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații”, scrie Recorder în articolul de prezentare a investigației.
Pe lângă incapacitatea persoanei în cauză de a răspunde la întrebări ce țin de activitatea sa (precum legea care privește activitatea Apelor Române, unitatea de măsură a unui debit sau modalitatea de stabilire a malurilor), inginerul intervievat de Recorder susține că noua angajată nu ar fi avut nici măcar cunoștințele necesare pentru operarea calculatorului – instrument esențial pentru postul ocupat.
„[Colegii – n.r.] i-au explicat că trebuie să dea enter, domnișoara a apăsat pe ecranul calculatorului. A văzut că nu s-a deschis a mai insistat o dată, tot nu s-a deschis calcultator. Colegii au întrebat: Totuși, nu ați mai lucrat după terminarea facultății? Ba da, am lucrat cinci ani la Master. Oh, super, cinci ani, dar totuși nu-i cam mult la master? Ah, da, dar la Master Club. Lucrase la un club care se numea Master. Și avea abilități pentru case de marcat, atunci când apeși pe ecranul casei de marcat”, a afirmat inginerul concediat.
În ciuda faptului că lui Liviu Avram, șeful instituției, i s-ar fi adus la cunoștință situația, acesta a insistat ca angajata să rămână pe post.
Ce s-a schimbat după publicarea investigației
Premierul liberal Florin Cîțu a anunțat, printr-un mesaj publicat miercuri pe Facebook, că a cerut Corpului de Control să investigheze situația de la Apele Române.
- fară penali în funcții publice;
- profesioniști;
- fară nepotisme;
- fară conflict de interese”, a scris Cîțu pe social media.
Tot miercuri, Ministerul Mediului a confirmat pentru Europa FM o informație apărută pe surse în presă: că Direcția Națională Anticorupție ar fi început ancheta la Apele Române privind angajările pe pile politice.
Tánczos Barna a afirmat că angajații nu știau că anchetatorii DNA vor veni în control: „Azi-dimineață am avut o situație neplăcută la Apele Române, avem un control de la DNA. Este o situație neplăcută, care izvorăște din acele angajări faimoase, publice. În momentul în care începe ancheta penală, anchetele administrative fac un pas înapoi”.
Mai mult decât atât, ministrul din partea UDMR susține că a cerut o listă cu toate persoanele angajate politic la instituțiile din subordine.
Articole asemănătoare
De ce este publicul atras de știrile despre mistere
AUR promite să crească salariul minim la 5000 de lei. Cine ar câștiga dacă s-ar bate partidul lui Simion cu cifrele?
Meta și Google au țintit, în secret, minorii pe YouTube cu reclame Instagram
Meta trebuie să limiteze utilizarea datelor personale pentru publicitatea online, în UE
China ia apărarea TikTok în problema interdicției din SUA